Friday, 29 August 2014

Ketam Nipah vs. Denggi

Ketam Nipah (En. Google)

Abah aku dimasukkan ke hospital kerana denggi.
Adalah dalam 4 ari gitu. Keluar je dari hospital, mak aku ngadu kat aku. mak aku cakap abah aku ni dah jadi pasif. asyik nak tido jer. 
aku pun risik2 ler kat kawan2 aku. dorang cakap makan ketam nipah.
aku terus fon kat laki aku. aku tau en. somi aku banyak kawan yang stay kat tepi laut. Antaranya Yas, Man Tiara dan ramai lagi la. Ada yang aku pun tak kenal. Xpela itu cerita lain. Cerita laki aku dengan hidupnya! biarkan hehehe

Risik punya risik dapatla dalam 3kg. Harganya lebih kurang RM50. En. Somi aku beli terus zoppp...blik kampung aku, terus dibuat sup dan bagi abah aku makan. Bukan abah aku saja, sekali dengan dia la. Laki aku sorang tu memang kaki makan. Takla buat semua, buat dalam 5 ekor saja. ada balance lebih kurang 10 ekor,mak aku simpan.

Yang ni aku rasa kelakar. Pagi keesokan harinya, dalam pkul 7 lebih mak aku call aku. Aku pun hairan la. Mak aku bagitahu ketam telah melarikan diri. Hah...aku blur sekejap sebelum tergelak. Baru aku faham, ketam tu telah merangkak keluar dari bekas simpanan dan telah merayap ke segenap rumah. Apa lagi kelam kabut la pegi cari balik hehehe. Yang tragisnya apabila 2 ekor telah ditemui di dalam lubang jamban rumah aku hahaha.......selamat korang tak kena makan. Abah aku buang ke takungan air belakang rumah katanya. Yang belance ditemui di tepi periuk, bawah meja makan, bawah peti ais dan dalam sinki. Nasib baik tak masuk dalam kelambu hahahaha....

So, alhamdulillah, abah aku pun dah beransur sihat. Nampak sikit cergasnya. Lau tak, asyik nak cari bantal jer!!

Thursday, 28 August 2014

Makan....n makan...

makan....
makan....
n
makan..................
cik abe pun tanya apsal asyik ngup ngap jer kejenyer...
call jer krup krap krup krap
bila tengah krup krap cik abe call
adoiii....
lagi kena bebel aku ni hahahaha

aku ni sekarang dah didatangi penyakit malas nak makan...
makan nasi la...
sebab tu asyik ngunyah biskut kering jer..
malam sikit la nak diet hahaha...

jemu kot!! hahahaha.....

nasib baik ada lebihan biskut badam dan oat, aku bedal jerla untuk isi perut
balik rumah bake ikan, walawei....ratah ikan bakar
nasib baik jumpa cik abe seminggu sekali, lau ari2 mati kering laki aku
okla..nak nyambung ngunyah rempeyek plak...nyummy
(misi menggemukkan badan lagi!!)

Thursday, 21 August 2014

Alhamdulillah. Rezeki Darimu Ya ALLAH...

Terima Kasih Ya Allah!
Kerana Kau memberi aku kesakitan,
untuk menghapus dosa2 kecilku.

Terima Kasih Ya Allah!
Kerana Kau memberikan aku peluang,
untuk berbakti kepada ibu dan bapakku.

Terima Kasih Ya Allah!
Kerana Kau memberi aku kesempatan,
untuk aku menunjukkan kasih sayang kepada saudaraku.

Terima Kasih Ya Allah!
Kerana Kau memberi aku masa,
untuk aku meluahkan rasa cinta kepada suamiku.

Bermula dengan abah dimasukkan ke hospital,
Aku diberikan tanggungjawab untuk menjaganya.
Oleh kerana adik aku masih bersekolah dan bakal mengambil peperiksaan UPSR tahun ini,
aku ditanggungjawabkan untuk menghantarnya kesokolah dan terpaksa ambil EL.
Mak akan menjaga abah di hospital. 
Alhamdulillah, tanggungjawab itu berjaya dilaksanakan.

Aku masuk kerja selepas 2 hari aku EL, aku diserang asma yang teruk 
bahana terkena hujan semasa mengambil dan menghantar adik ke sekolah.
Dah lama aku tak kena asma ni!
Kemuncaknya, semalam aku terpaksa gi klinik,
Awalnya nak di suntik, tetapi apabila aku naik motor ke klinik, 
aku diberikan ubat sahaja. 
Terkorban RM70.00 aku
(kat Klinik S.Kumar)

Selepas minum ubat batok (rasanya overdose aku ambik),
4 biji ubat tahan penat dan 1 biji ubat penat,
aku terbongkang tido tak sedar diri

dekat pukul 7 petang jugakla baru aku terjaga sebab badan aku melekit dan panas,
oleh kerana aku belum makan apa2,
perut dah nyanyi lagu rock,
aku bersiap dan makan dikedai saja.
Indahnya menjadi orang bujang 
(hahahahahaha...xsedar diri!)

Wednesday, 13 August 2014

Tenet Slow vs Malas

Gambar ehsan google (sekadar hiasan)

Hudoh

+

Tak senonoh

Itulah perangan aku sekarang ni,
Malas nak hupdat blog!
Tapi....
Malas aku bersebab tau 
huhuhu

tetet slow bagaikan siput khinzir...
balik umah je,
bukak blog je...sementara nak loading tu, 
aku makan nasi lemak sebungkus 70sen pun dah habis
dia masih lagi dok load...
angin tul...!!

Sebenarnya N3 ni dah dekat seminggu kat dalam draft,
sebab asyik loading jer...terus aku save & simpan dalam draft
puas ati!!