Wednesday, 17 July 2013

10 kesalahan paling digemari ketika Ramadhan ~ Kena tahu~


Tidak sahur.
- puasa org yahudi dan org Islam sama saja, kecuali puasa org Islam ada sahur. Sahur la walau dengan segelas air kosong.

Sahur terlalu awal
-Makan berat lewat malam dan tidur lalu bangkit selepas azan Subuh. Itu bukan sahur, itu supper.

Terlebih tidur
- lebih tidur merugikan masa dan menyebabkan badan dan otak lemah . Tidur boleh diniatkan sebagai ibadah, tapi kalau over sangat dianggap bedebah.

Berbuka secara buffet sampai buncit
- ada juga yang sambung makan selepas solat Maghrib sehingga lewat malam. Tarawih pun tuang!

Membazar hingga membazir.
-lapar mata. Setiap jenis makanan nak diborong. Tak habis, makanan dibuang.

Sambut Hari Raya mengalahkan Ramadhan.
-bulan Ramadhan yang dimuliakan Allah, bukan Syawal. Syaitan dibelenggu pada Ramadan dan dibebaskan pada 1 Syawal

Solat tarawih tapi tak qiamullail pada laylatul qadr
- Nabi kadang2 meninggalkan tarawih. Tapi Nabi akan struggle pada 10 malam terakhir untuk cari laylatul qadr. Pahala bonus 1000 bulan tu. Wow!


Puasa tapi tak solat.
- pahala puasa pending , sebab tak solat. Ayoyo!

Sibuk beribadah, lupa cari ilmu.
-bulan Ramadan bulan Ilmu. Semua ibadah takde guna tanpa ilmu. Ada juga yang larang tazkirah ketika Ramadhan.

 Gagal upgrade  iman selepas lalui Ramadhan.
-ibarat dah harungi sungai yang jernih dan segar , tapi kotoran di badan sengaja tak dibersihkan.


Tuesday, 4 June 2013

Dah lama...........


Dah lama rasanya aku tak datang sini
Tentu readers semua boring dengan aku..
Tak ada n3 yang boleh di baca

sebenarnya...
sebulan yang lepas, kedua orang aku dimasukkan ke hospital
seorang disahkan denggi dan seorang lagi demam panas

Yang sedihnya...
my father ada kencing manis
bila sakit
gula dalam darahnya tak boleh dikawal
naik sampai '21, kadang2 tu sampai '25
kira teruk la...

Doktor ada cakap dengan aku,
paru2 father aku pun disahkan mengalami jangkitan kuman
aku rasa terbeban sangat
nak menangis pun tak guna
ini tanggungjawab aku
aku tak ada abah lain selain abah aku
aku sanggup lakukan apa saja untuk kesihatan mereka

My mom pulak, dah la demam panas,
ditambah lagi dengan darah tinggi
Ya Allah
dugaan apa yang kau berikan kepada aku
jika untuk menguji kesabaranku,
aku redha Ya Allah...


Adik2 aku pulak (Achik & Adeq) minggu mak abah masuk hospital,
diorang plak exam
Adeq exam pertengahan tahun,
Achik exam sem 2 (STPM)
dari Kulim aku ulang alik ke Baling selama seminggu penuh,
naik motor macam minah rempait dah aku tengok

Keluar rumah seawal 6 pagi,
lepas jer hantar Adeq ke sekolah rendah, 
aku hantar Achik ke sekolah menengah
Aku tak mengharapkan apa-apa,
aku cuma perlukan tempat untuk mengadu

Monday, 13 May 2013

Dunia Artis - Afiq Muiz Buang Keluarga.....apa nak jadi!!!

Umi dia kata dia anak derhaka....
itu yang aku baca kat myStar Online....

kalau nak tanya aku sejauh mana cerita itu betul ke tak....
aku akan jawab, 
mak nyer sendiri dah cakap macam tu...
aku nak cakap apa lagi....

korang baca la sendiri kat sini yer 




saya doa kan dia berubah ke arah yang lebih baik..


Monday, 6 May 2013

Greatwall Corned Beef ada DNA Babi


SIDANG AKHBAR PENARIKAN BALIK PRODUK MAKANAN TIN CORNED BEEF BERJENAMA GREATWALL BRAND

Kementerian Hal Ehwal Ugama Negara Brunei Darussalam ingin memaklumkan kepada orang ramai terutama sekali umat Islam di Negara Brunei Darussalam bahawa produk makanan tin Corned beef berjenama Greatwall Brand keluaran Negara China yang dikilangkan oleh North International Holding Tianjin Foodstuffs Import & Export Company yang berlabel halal yang diedarkan di Negara ini, telah dicemari dengan DNA babi.

Perkara ini adalah berdasarkan hasil dari penganalisaan Pusat Sains Halal, Kementerian Perindustrian dan Sumber-Sumber Utama dan Jabatan Perkhidmatan Saintifik, Kementerian Kesihatan yang mendapati produk tersebut positif mengandungi DNA babi.

Sehubungan dengan ini, Kementerian Hal Ehwal Ugama menasihatkan supaya:

- Para pengimport dan peniaga untuk menarik balik produk tersebut dari pasaran.

- Para pengguna yang berugama Islam yang memiliki produk terbabit untuk menjauhi dan tidak memakan produk ini.

Sometimes.......................MOM, LOVE YOU!!!


Kenali Muka Lelaki Kesayangan Kita




Bagi kaum lelaki. keperkasaan diri ialah nilai yang tidak terperi. Justeru, tidak hairanlah mereka akan melenting sekiranya tahap keperkasaan mereka dipersoalkan. Keadaan ini pastinya membuatkan kaum wanita terpaksa mengunci rapat mulut mereka demi menjaga hati pasangan. Begitupun, bagi wanita yang ingin mengetahui keperkasaan dan spesifikasi seksual lelaki. anda kini boleh mengetahui rahsia tersebut kerana hanya dengan melihat bentuk wajah mereka segalanya pasti terbongkar.

1. Rambut terurai
Kaum lelaki yang berambut terurai adalah seorang individu yang suka berfikir dan artistik dalam hubungan percintaan dan seks. Mereka ialah individu yang serius dalam bercinta. Oleh itu, sekiranya mereka jatuh cinta, dia akan menyerahkan sepenuh cintanya pada wanita yang dicintainya.

2. Kening tebal seolah-olah bertemu di tengah
Lelaki ini digambarkan sebagai sulit untuk menemui keseimbangan dalam kehidupan seksualnya. Karakternya juga dilihat sering berubah-ubah di mana, dia boleh tiba-tiba menjadi terlalu aktif atau sebaliknya. Maka tidak hairanlah sekiranya mereka lebih cenderung pada wanita yang memilki wanita yang bersifat keibuaan yang mampu merawat dan memberi sepenuh perhatian pada mereka.

3. Kening melengkung ke atas
Lelaki yang memiliki fizikal kening seperti ini dikatakan memiliki karaketer dominan sewaktu. Sebolehnya, mereka ingin menguasai dan menawan pasangan.

4. Bermata besar
Lelaki bermata besar selalunya berfikiran terbuka. Ini berlaku sebaliknya pada mereka yang bermata kecil dan berambut kerinting kerana golongan ini memiliki keinginan seks yang tinggi.

5. Bertelinga dan berkening lebar
Memiliki tahap seksual yang tinggi serta mempunyai daya tahan yang tinggi sewaktu berhubungan. Ditambah pula dengan fesyen tanpa rambut, lelaki berkepala botak adalash seorang yang keras hati tetapi dalam masa yang sama, dia juga berhati lembut dalam sesetengah situasi.

6. Gemar mewarnakan rambut dan berbibir tipis
Golongan ini gemar mencari perhatian. Namu begitu, dalam masa yang sama dia jarang dapat memuaskan pasangannya sewaktu bersama meskipun ‘telah bekerja keras’.

Ini semua hanyalah ramalan dan pandangan. Jangan ambil serius dan menjadikannya sebagai perbandingan dan percaturan. Jika menyukai lelaki itu, terimalah kelebihan dan kekurangan. Jangan sampai disebabkan perkara ini, hubungan yang dibina berantakan.

JANGAN MENCARI YANG SEMPURNA JIKA KITA SENDIRI BANYAK KEKURANGANNYA !

Elakkan Minum Air Pada Waktu Ini - Wajib tahu



Tahukah anda, terdapat 7 waktu yang kita tak digalakkan untuk minum air. Jika boleh, anda cubalah elakkan. Tapi, kenapa plak agaknya anda tak digalakkan minum pada waktu-waktu tersebut? Tak lain dan tak bukan adalah bagi memelihara tubuh badan anda agar sentiasa berada pada tahap terbaik.

7 waktu yang saya maksudkan tu adalah:

1.        Sebaik saja bangun tidur. Tapi anda memang digalakkan minum dulu air kosong sebelum bersarapan.
2.        Selepas keluar dari bilik mandi atau tandas.
3.        Selepas memakan buah-buahan.
4.        Selepas bersenam, beriadah ataupun melakukan kerja-kerja berat. Kalau nak minum gak, tunggulah selepas beberapa ketika. Ataupun rehat sekejap, lepas tu barulah minum
5.        Sewaktu tengah makan. Senang kata, cuba elakkan makan berulam air. Mengikut kata orang, tabiat inilah yang mengakibatkan perut buncit.
6.        Sebelum atau sesudah makan. Tapi anda boleh minum baik dalam jangka waktu 30 minit sebelum makan ataupun 30 minit selepas makan.
7.        Selepas melakukan persetubuhan dengan pasangan

Mungkin agak susah untuk mengikut benda yang baik kan..tapi perkara yangbaik akan memberi kesan yang baik. Selamat mencuba. chaiyok! chaiyok!

Wednesday, 10 April 2013

Sapa suka makan telur???........

Telur?
Telur mata
Telur Dadar
Telur Rebus....
Ingat tak dulu kita pergi kenduri kahwin mesti dapat bunga telur kan...
sekarang ni takdak dah..
asyik2 sumi, gula2...
yang paling hampeh, dapat bekas telur jerla...
dulu selalu berebut telur dengan adik2....
tapi selalunya aku saja yang dapat telur merah huhuhu...
kentut busuk..
ceh.....

tapi korang tahu tak, kadang2 telur ni ada yang lama dan ada yang baru...
boleh ke macam tu..?
boleh.....
jangka hayat telur ni bermula dari keluarnya dari tuttttttt ayam tersebut..
oleh itu, adala telur yang lama dan yang baru..

cer tengok pic di bawah...
hopefuly dapatla kita pilih telur lepas nih....

p/s: jangan plak kita buat semasa beli telur di kedai yer...


Gambar Lama di Hard Rock Hotel, Penang - Dec 2012

Rasanya dah banyak kali n3 ni tertangguh..
bila line tenet dok slow jer...so niat nak meng-n3 pun jadi slow jugakla...
pic ni masa sebelum diner  tahun lepas...
apa yang boleh ckap, bila kat sini...that place are beautiful and more expensive...
tak tahula bila boleh dok bilik macam ni...
sedikit sebanyak pic yang sempat ambil masa kat sana..

swimming pool yang bersih dan cantik..
nasib bek tak terjun jerk..



u see..bangun jer tido boleh terjun terus masuk kolam...

best kan.........

hahaha..kat dalam bilik seminar..sajer jer..ngetest jadi mc jap

kat dalam cafe..bar nih..tapi tak minum pun...
sempat jeling air tuttttt kat tempat tu jerk...
nak tengok pekerja melayu ke cina..
nasib bek cina...

ada band malam nih..tapi omg dia punya set makan, walawei..fengsan loi


 sopan gitu walaupun tengah panas

 xcerly this time nak masuk dalam, my pren sibuk jer nak snap pic...jadi model buka pintu jap huhuhu


ni dinner malam...4 tunggak yang menjayakan dinner MACE Instrumentation Sdn Bhd,
1 Malaysia sungguh..
Yang lelaki tu, we all punya tokey...sporting habis...
thanks Jolim, Ai Fen & Visi for xciting experience...

5 Panduan Untuk Makanan Yang Selamat - Rasanya semua orang dah tahu kot....


Tuesday, 9 April 2013

7-eleven Malaysia vs 7-eleven Di Dunia --Tahukah Anda??




7-ELEVEN MALAYSIA

  • 7-Eleven pertama di Malaysia dibuka pada 9 Oktober 1984 di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur dan masih beroperasi sehingga kini.
  • “Cawan Lutsinar” untuk Slurpee diperkenalkan pada 21 Januari 2008 supaya pelanggan dapat membuat campuran mereka sendiri dari perisa yang ditawarkan.
  • >8oz. Cawan kecil slurpee pertama diperkenalkan pada 10 November 2008 untuk waktu yang tertentu.
  • 7-Eleven menggunakan beg plastik yang mesra alam.
  • 7-Eleven Malaysia meraikan ulang tahun 25 nya pada on 6 April 2009, ia juga bersempena pembukaan kedainya yang ke seribu 1,000 di Bandar Sunway.
  • Di Malaysia, hari 7-Eleven diadakan pada 7 November (7/11) yang mana Julai 11 juga adalah hari kelahiran rasmi 7-Eleven.


7 ELEVEN DI SELURUH DUNIA

  • 7-Eleven, Inc. Merupakan kedai serbaneka terbesar dunia dengan mempunyai 39,400 kedainya di 16 negara, sebanyak 8,300 kedai di Amerika utara sahaja, dan mempunyai cawangan terbanyak di luar dari tempat ditubuhkan mengatasi mana-mana cawangan kedai-kedai lain termasuk cawangan makanan ringan seperti KFC atau McDONALD.
  • 7-Eleven menambah satu lagi kedainya di seluruh dunia setiam 6 ½ jam.
  • 7-Eleven adalah yang pertama … beroperasi 24 jam sehari … menjual kopi dengan bancuhan sendiri … menjual minuman bergas dengan pelanggan menuangnya sendiri … dan menjual minuman bergas bersaiz besar.
  • 7-Eleven kedai yang pertama mengiklankan kedainya di televisyen..
  • 7-Eleven adalah kedai serbaneka pertama yang memberi pelanggannya “kebebasan untuk memilih” dengan menawarkan pelbagai jenama minuman bergas yang terkenal di mesin airnya.
  • 7-Eleven adalah kedai serbaneka pertama yang menjual top up.
  • Slurpee® terjual paling banyak di Winnipeg, Manitoba, di Canada, diikuti dengan Detroit, Mich. Tetapi kedai yang paling banyak menjual slurpee terletak di Kennewick, Washington.
  • Pelanggan 7-Eleven di seluruh dunia menghirup 13 juta Slurpee® setiap bulan. Sejak diperkenalkan pada 1966, hampir 6.5 bilion Slurpee telah dijual, hampir mencukupi untuk membekalkan slurpee kepada setiap manusia di muka bumi ini.
  • 7-Eleven menjual 60 juta donat dan pastri setiap tahun – sebagai purata, setiap minit, 7-Eleven menjual 275 ‘fresh bakery’.
  • Jika disusun makanan ‘fresh bakery’ yang dibuat untuk 7-Eleven setiap tahun, ia akan memanjang sehingga 6,000 batu.
  • 7-Eleven menggunakan 365,000 paun gula setiap bulan untuk membuat donut dan pastri lain.
  • Hampir satu pertiga dari 6 juta manusia yang singgah di 7 eleven di Amerika setiap hari hanya untuk membeli makanan ringan.
  • 7-Eleven adalah destinasi terkenal untuk membeli minuman di Amerika. Lebih dari separuh pengguna di sana membeli minuman tanpa alkohol disitu.
  • Dianggarkan sebanyak 25 peratus dari penduduk Amerika tinggal kurang dari satu batu dari kedai 7-Eleven.
  • 7-Eleven menjual lebih banyak kopi segera dari barangan lain –1 juta cawan setiap hari. Ianya lebih dari 10,000 teko kopi dalam setiap jam, setiap sehari, setahun. 7-Eleven boleh menyediakan kopi untuk penduduk kelahirannya di Dallas setiap hari
  • 7-Eleven menjual lebih kurang 100 ‘hot dog’ setiap tahun, ianya lebih banyak dari mana-mana kedai di Amerika,
  • Apabila Big Gulp 32-auns diperkenalkan pada 1980, ianya adalah minuman ringan terbesar didunia. 8 tahun kemudian, 7-Eleven memperkenalkan pula 64-auns Double Gulp, ianya masih lagi memegang rekod sebagai minuman ringan terbesar di dalam pasaran.
  • 7-Eleven menjual hampir 38 juta gelen minuman ringan setahun – cukup untuk memenuhkan 51 kolam renang bersaiz olimpik.
  • 7-Eleven menjual 41 juta gelen susu setiap tahun–mencukupi untuk menuang dua gelas susu untuk semua kanak-kanak, lelaki dan perempuan di Amerika.
  • 7-Eleven menjual lebih 2,300 sandwich setiap jam.
  • Jika semua kad prabayar yang dijual 7-Eleven disusun, ia mencukupi untuk membuat 30 padang bolasepak.
  • Jika semua minuman ringan yang dijual di 7-Eleven dalam setahun, ianya mencukupi untuk memenuhi Typhoon Lagoon di Walt Disney World sebanyak dua kali.
  • 7-Eleven mempunyai rangkaian terbesar ATM dari mana-mana kedai lain di Amerika.
  • Jualan murah terbesar di 7 Eleven adalah pada hari Krismas.


Air Mineral - Tahukah Anda Perbezaan Dengan Air Minuman BIasa??






Thursday, 21 March 2013

N3 Makanan -Bihun Sup-


Semalam aku buat makan-makan...
Alah, makan bihun sup ka...
Aku panggil ni...bihun sup orang malas...
My Hubby tak suka bihun sup macam ni....
sebab ni bihun sup ayam...
Kalau bagi bihun sup tulang, kompem habis hehehehe.....
Tapi semalam habis jugak...
thank you jiran sebab sudi datang tolong...
datang tolong makan pun takpa hehehehe......


kalau sapa2 nak resipi boleh la comment....
adios...

Tuesday, 19 March 2013

N3 Kenangan-Laksa dan Di Suatu Ketika Dahulu-


Teringat kisah lama bila aku lepak dinrumah jiran aku semalam...
Teringat cerita time sekolah dolu-doli...
Sebenarnya dah lama aku nak pergi rumah jiran setaman aku ni, tapi bila kemalasan melanda, 
terus aku koner motor balik ke rumah...
then, ntah macam mana semalam boleh plak terkoner perginrumah dia plak hehehe...
kebetulan dia ada buat meniaga kecil-kecilan, jual makanan ringan dan ada buat laksa...
ermmm boleh tahan...
habos jugakla semangkuk.....


ramai jugak budak-budak yang berkerumun...
serta-merta teringat masa zaman kanak-kanak riang dulu, selalu jugak aku makan laksa pakai straw...
alah masuk laksa ka bihun kz mee ka koteow ka dalam plastik, pastu campur sekali dengan kuah laksa...
pastu mkan pakain straw...(alah...macam tak pernah!!!)


ha...yg pakai baju kuning tu la tokeyso kedao makan nih....
petang nomp lagomkot...kot2la dapat makan bihun sup lak.....


Monday, 18 March 2013

N3 Hari Jadi-Najmi binti Alias, 18 March 2013




Che Ku Fatimah

Ina Najmi



Baru-baru ni aku pergi sambut berday my beloved friends......
pergi makan mee ketam spesial di Juru...
berbaloi-baloi rega nyer.....
sepinggan RM28.00
itu tak termasuk dengan sate ler...air lagi...mak aih...
tapi  memang berbaloi2 ler.....

TERIMA KASIH KEPADA CIK NAJMI ALIAS KERANA SANGGUP MENGISI PERUT TAHAP TANK LORI TANAH KAMI NI HUHUHUHUHUHU...
SELAMAT HARI ULANG TAHUN YANG KE 3X...
SEMOGA PANJANG UMUR DAH DIMURAHKAN REZEKI...
AMINN...


Thursday, 14 March 2013

N3 Ilmu ~ Blood Type ~


N3 Agama ~10 Tanda Iman Semakin Lemah~


N3 Agama ~TIP MENANGANI ANAK~


1.Jangan pukul anak dari lutut keatas

2.Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control.

3.Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.

4.Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri.

5.Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk).

6.Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran).

7.Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8.Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

9.Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10.Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11.Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12.Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13.Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14.Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15.Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16.Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17.Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18.Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19.Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.

20.Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21.Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22.Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

Anak2 perlukan sentuhan dan belaian ,bukan dengan memukul atau mengherdik.




N3 Agama~" 22 SOALAN vs 1 SOALAN ( KRISTIAN vs ISLAM ) , DAN BAGAIMANA PADERI & SELURUH AHLI GEREJA DAPAT HIDAYAH ISLAM "~



Kisah benar ini menyebabkan bulu roma saya berdiri & menitiskan air mata kerana berasa beruntungnya saya beragama Islam , agama yang benar lagi suci ....

Kisah yg dipaparkan ini adalah satu kisah benar. Seorang pemuda arab dengan seorang pemuda kristian.kejadian berlaku di Amerika dan pemuda arab ini masih belajar di Universiti di sana.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melalui sebuah gereja. Pemuda kristian telah mengajak pemuda arab masuk ke dalam gereja walaupun agak keberatan tetapi ia masuk jugak dan duduk disalah sebuah kerusi di dalamnya.

Ketika paderi masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk. Di saat itu, si paderi agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, ‘Di tengah kita ada seorang Muslim. Aku harap dia keluar dari sini.’ Pemuda Arab itu tidak bergerak dari tempatnya.

Paderi tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun dia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya paderi itu berkata, ‘Aku minta dia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya.’ Barulah pemuda ini beranjak keluar.
Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada paderi, ‘Bagaimana anda tahu bahawa saya seorang Muslim?’Paderi itu menjawab, ‘Dari tanda yang terdapat di wajahmu.’

Kemudian dia beranjak hendak keluar. Namun, paderi ingin memanfaatkan kehadiran pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan agamanya. Pemuda Muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Paderi berkata, ‘Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat. ‘ Si pemuda tersenyum dan berkata, ‘Silakan!’

Sang paderi pun mulai bertanya, ‘Sebutkan satu yang tiada duanya, dua yang tiada tiganya, tiga yang tiada empatnya, empat yang tiada limanya, lima yang tiada enamnya, enam yang tiada tujuhnya, tujuh yang tiada lapannya, lapan yang tiada sembilannya, sembilan yang tiada sepuluhnya, sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh, sebelas yang tiada dua belasnya, dua belas yang tiada tiga belasnya, tiga belas yang tiada empat belasnya.’

‘Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh! Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya? Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam syurga? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya? Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!’

‘Siapakah yang tercipta dari api, siapakah yang diazab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api? Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diazab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?’

‘Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar! Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?’ Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah.

Setelah membaca ‘Bismillah…’ Pemuda arab itu menjawab .....

- Satu yang tiada duanya ialah Allah s.w.t..
- Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah s.w.t. berfirman, ‘Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami).’
(Al-Isra’: 12).

- Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

- Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur’an.

- Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.
- Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah s.w.t. menciptakan makhluk.

- Tujuh yang tiada lapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah s.w.t. berfirman, ‘Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang.’
(Al-Mulk: 3).

- Lapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah s.w.t. berfirman, ‘Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung ‘Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka.’
(Al-Haqah: 17).

- Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu’jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*

- Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah s.w.t. berfirman, ‘Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat.’
(Al-An’am: 160).

- Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf

- Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu’jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah, ‘Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, ‘Pukullah batu itu dengan tongkatmu.’ Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air.’
(Al-Baqarah: 60).

- Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf ditambah dengan ayah dan ibunya.

- Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah s.w.t. berfirman, ‘Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing.’
(At-Takwir: 18).

- Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

- Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf, yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya, ‘Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala.’ Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, ‘Tak ada cercaan terhadap kamu semua.’ Dan ayah mereka Ya’qub berkata, ‘Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.’ (Yusuf:98)

- Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keldai. Allah s.w.t. berfirman, ‘Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keldai.’
(Luqman: 19).

- Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam, Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.
- Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diazab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim.. Allah s.w.t. berfirman, ‘Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim.’
(Al-Anbiya’:69).

- Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diazab dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ashabul Kahfi (penghuni gua).

- Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya Wanita, sebagaimana firman Allah s.w.t. ‘Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar.’ (Yusuf: 28).

- Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Paderi dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda Muslim tersebut. Kemudian dia pun mula hendak pergi. Namun dia mengurungkan niatnya dan meminta kepada paderi agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh paderi.

Pemuda ini berkata, ‘Apakah kunci syurga itu?’

Mendengar pertanyaan itu lidah paderi menjadi kelu, hatinya diselimuti keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Dia berusaha menyembunyikan kekuatirannya, namun tidak berhasil. Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab pertanyaan tersebut, namun dia cuba mengelak.

Mereka berkata, ‘Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya dia jawab, sementara dia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya!’
Paderi tersebut berkata, ‘Sesungguh aku tahu jawapannya, namun aku takut kalian marah.’

Mereka menjawab, ‘Kami akan jamin keselamatan anda. ‘

Paderi pun berkata, ‘Jawapannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah , Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah. ‘

Lantas paderi dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda Muslim yang bertakwa.

♥ jangan lupa kemukakan KOMEN / LUAHAN hati anda tentang kisah ini ♥

Sunday, 3 March 2013

N3 Suka-Suka~HRDF Training~

macam selalu, aku ni N3 ntah apa-apa...
dah lama rasanya tak buka page nih...
almaklumla...bz ya amat...
.
.
.
.
.
.
.
.
baru2 ni ada aku pergi training...
training kerja yer....
tentang HRDF..
sapa yang kerja opis macam aku ni...tau ler...

aku pergi training kat Kulim Golf & Country Club...

sebenarnya semangat nak pergi training tu half saja..
semngat nak tengok dalam tu yg lebih....
hehehehe....

tempat dia..masya Allah, cantik giler...
based on my boss story, kat dalam ni takder rumah siap2 tau....
dia jual lot2 rumah.....ikut suker kita ler nak buat macam mana....
gambar tak sempat nak ambik sebab bateri kong plak...adoii....rugi2....
sempat snap pic menu makanan jer la huhuhu...
bab makan tak pernah tak ingat hahahahqa.....



menu sedap...bihun goreng udang besau-besau....
cucur udang, popiah, dan cucur bilis...
ambik kau..dua pinggan aku belasah huhuhu...


Monday, 4 February 2013

N3 Sentap ~10 Perkara yang Menyebabkan Hati Buta~


N3 Agama ~Cara Kesan Berus Yang Menggunakan Bulu Khinzir~


Bagi anda yang belum mengetahui,kebanyakkan berus murah yang diimport  dari China diperbuat dari bulu khinzir atau babi.Ianya dapat dikesan kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

Di bawah ini kami kongsikan ciri-cri  berus yang diperbuat daripada bulu Khinzir :

1.         Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang)
2.         Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.
3.         Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.
4.         Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.

Antara beberapa maklumat penting tentang penggunaan bulu khinzir ini adalah :

*         Penggunaan bulu khinzir atau khinzir hutan (dipanggil “Bristle”) kerana bentuk mereka yang keras dan kasar.
*         Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya yang bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.
*         Dan perbezaan antara berus bulu kambing atau biri-biri yang banyak digunakan untuk kaligrafi adalah bahagian hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Segala apa yang telah dicipta Allah SWT adalah yang terbaik untuk kita semua..hal ini kerana Allah SWT menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain. Mungkin ada hikmah disebaliknya agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya. wallahu a’lam