Wednesday, 16 December 2015

Koey Teow Sup Sedap - Menu Hari Minggu

Bahan-bahan

1 bungkus kuey teow – dibasuh dan siram dengan air panas, toskan.
1 labu bawang besar
1 batang kulit kayu manis *
2 kuntum bunga lawang *
½ inci halia *
1 batang serai, dititik *
3 ulas bawang merah ( di tumbuk) *
6 ulas bawang putih (ditumbuk) *
½ ekor ayam – dipotong kecik (nk potong besar2 pun boleh, suke ati okeh) # boleh juga guna daging
2 batang saderi
garam & serbuk Maggie secukup rasa

Bahan hiasan
2 keping tauhu putih goreng, didadu
sayur sawi - dicelur
sayur kobis –dicelur
taugeh- dicelur / dimakan mentah
daun bawang
bawang goreng

Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan bahan2 yang bertanda * sehingga naik bau. Masukkan ayam/daging dan kacau sebentar sehingga sebati dengan bahan tumisan tadi. Masukkan air hingga tenggelam ayam, atau ikut suke untuk membuat kuah sup. Masukkan bawang besar. Biarkan sehingga mendidih sebentar sebelum masukkan garam dan serbuk Maggie secukup rasa. Jika tak mahu guna serbuk Maggie secukup rasa pun xpe, boleh juga diganti dengan kiub pati ayam @ suke ati korang la yer! Masukkan juga batang saderi. Biarkan mendidih sebentar, dan ditutup api.

Sambal Kicap
Bahan-bahan
10 tangkai cili padi (hijau + merah)
5 ulas bawang putih
1 sudu gula pasir
Garam
Gula
Kicap manis
Sedikit jus limau / boleh letak 1 sudu makan, jus lemon

Goreng cili padi bersama bawang putih dengan sedikit minyak sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan dan dikisar @ ditumbuk. Kemudian, tumbuk/kisar cili padi, bawang putih tadi bersama gula pasir, garam dan serbuk perasa sehingga halus.  Kemudian bolehlah tambahkan kicap manis dan sedikit jus limau/ lemon. Jika suka cair tambah, sedikit air.

Cadangan hidangan, masukkan koey teow yang telah dicelur ke dalam mangkuk. Masukkan isi ayam yang telah dicarik2 / masukkan ketulan daging. Letak kan bahan hiasan, dan curah sedikir sambal kicap. Boleh letakkan cili potong jika mahu lebih pedas dan hirisan limau nipis. Curah sup panas ke dalam mangkuk dan sedia dihidangkan panas2. 

Thursday, 10 December 2015

Annual Dinner oh Annual Dinner

behind: Zack, Datin, Jolim
front: me, Alice, CT Yeo

ehem....
nampak x kebulatan yang terserlah di situ
hahahaha......
cait!!
Last year punya citer!

Meting xhenti2, lagi dekat, lagi banyak meeting
Lagi dekat, lagi mcm2 timbul
Tak kuasa mak!
Tapi..nak xnk kena jugak kan
Dah jadi Community, kenala jadi mangsa buli pekerja
Kat kilang, aku buli korang,
Time Dinner, korang plak buli aku!!
sampai ati huhuhu!!!!

taklah, drama queen betul la aku ni!!
Alhamdulillah, so far, so good!
just got a few thing have to do hard, 
and a few thing have to do soft.

mostly 60% was done already,
need to confirm with outsider about a few thing
yang we are not control!

Tomorrow got meeting again!
Have to travel again to Penang,
Walawei,
So malas too drive!!

But, what to do, work its work!
You like it or not, you must do...

yeah!!! kambaiti!!

bye!



Tuesday, 8 December 2015

BRIM: KEMASKINI @ ABAIKAN!!

Amboih...
Lama tak bersiaran

Salam sejahtera!
Alhamdulillah utk kesihatan yang baik

Ha, isu ape yg aku nk bangkitkan pg2 buta nih hahaha
buta la sangat kan
Dah tengah hari meremang dah kan!!
Orang lain dah bersepah hupdate blog, aku setahun sekali br nk hupdate
hehehehe....

Okeh, kembali kepada isu yang aku nak bgtau...
Yang ni pasti ramai yang suke!
Yang tak suke pun, buat2 lah suke eh!

ISU BR1M

Uiks, ramai yang dah tahu, BR1M dah naik kan!
Tapi tahu x, mcmna pengagihannya!
eh, kejap!
dah KEMASKINI ke belum.
 lau belum, boleh la dikemaskini cepat2 yer
boleh klik ke link INI 

Pengagihannya akan bermula pada bulan depan, JANUARI 2016
Boleh tengok rajah di bawah yer!!

sumber: LHDN

Tapi, ramai yang belum kemaskini!
Kenapa?
Nanti bila BR1M tak dapat, mula la dok meroyan cakap gomen macam2.
eh, termengumpat taksengaja plak!!!

p la kemaskini, bukan susah pun!
klik...klik...dah siap!!
Lau xmau p kemaskini, ha tengok la apa akan jd nanti, jangan salahkan orang lain yer, salahkan diri sendiri jer eh!!

LHDN
Okla....rasanya banyak dah dok merepek...
Ha..tunggu pa g, p la kemaskini.

Bye......

Monday, 14 September 2015

Grrrrrrrrrrr......................hal yang membikin aku marah!

Marah!
Semua orang pernah marah kan
Allah........tipulah jika cakap tak pernah marah!

Arini terjadi satu hal yang membuatkan aku naik angin!
Malas aku nak mention sapa2, tapi bila aku sebut, buat kerja macam bangang, korang boleh tahu betapa aku memang sedang marah yang amat sangat!

Dah gtau awal2 melalui email, nak kena bayar utk katering arini 300 ringgit,
boleh dengan selamber, cakap duit takdak
hari mak tau!
Nak kena guna duit aku dulu!
Dia plak, tahu plak nak mengelak cakap macam2

Bangang punya lembu!
Uishhh..........lembu plak.

 #$(&^#*#@&%*&!@$%

Wednesday, 19 August 2015

Tuesday, 18 August 2015

Daging Bakar

Assalamualaikum.
Salam Sejahtera.


Menu ringkas.
Air asam tak interframe sebab Encik Fadzil tak sempat nak siapkan, aku dah kelam kabut nak ambik gambar.

Sebenarnya, menu ni masa balik kampung yang lepas.
Punyala lama, baru nak buat N3, nasibla lau penyakit M datang menyerang tetiba.
Menu ni permintaan daripada Encik Fadzil sendiri. Memandangkan dia ada membeli daging fresh masa gi pasar aritu, dapat pulak daging yang teramat sesuai untuk dibakar, yang ada lemak2 ckit, yang ada urat2 cikit, memang sedap lau dibakar. 

Tapi, oleh kerana masak dalam ketuhar, daging tu nampak dry sikit. Mungkin encik suami cepat sangat buka aluminium foil kot!! Xpela, len kali kena beringat la time nak bakar daging tu. 


Bahan-bahan
½ Kg  Daging - mana-mana bahagian pun takpe, ikut selera masing-masing
3 ulas Bawang Putih *
3 ulas Bawang Merah*
2 sudu besar Kicap Manis
2 sudu besar Sos Tiram
2 inci halia*
1 batang serai-dihiris*
Garam dan gula secukup rasa
Perasa tambahan (optional)

Cara Membuatnya

Daging dipotong setebal 2 inci sebesar tapak tangan, di cuci dan ditos. Ketepikan. Blender bahan yang bertanda *. Tuangkan ke dalam mangkuk. Campurkan kicap manis, sos tiram, garam, gula dan perasa tambahan. Kemudian, lumur daging dengan bahan yang tadi dan dimasukkan ke dalam bekas untuk diperap semalaman atau sekurang-kurangnya 1 jam. Selepas diperap, daging tersebut boleh dibakar dalam ketuhar dengan kaedah salai atau dibalut dengan aluminium foil. Kaedah salai akan menyebabkan daging menjadi kering. Boleh juga dibalut dengan aluminium foil. tapi bila sudah setengah masak, dibuka untuk mendapatkan kerak di atas lapisan daging. Bakar pada suhu 150C selama 20 minit. Lebih kurang dalam 10-15 minit, dibuka sedikit aluminium foil untuk mendapatkan kerak bakar. 
Wallahualam. 

Friday, 14 August 2015

Waktu baik Untuk Berdoa



Assalamualaikum

DOA!
Setiap dari kita selalu berdoa
Tak kisahla berdoa dalam hati ke atau selepas solat ke atau pun yang selalu kita buat berdoa bila kita ditimpa musibah atau kesusahan!
Saya tak cakap orang lain.
Saya cakap mengenai diri sendiri.
Doa merupakan kekuatan atau boleh juga dikatakan satu psikologi positif sebagai satu dorongan kepada kita untuk berfikiran positif.
Tapi, kadang-kadang kita berasa kecewa kerana doa kita tidak dimakbulkan atau lambat ditunaikan!
Marah?
Anda marah kepada perancangan yang telah Allah SWT rancangkan kepada kita? Untuk kebaikan kita sendiri. 
Muhasabahlah diri untuk kebaikan kita bersama.
Termasuklah saya sebagai hamba-NYA yang tidak pernah jemu untuk melakukan kesilapan.

Ketahuilah anda, jika kita berdoa, amalkan berdoa di waktu-waktu begini!
Insya Allah, Allah akan mendengar bisikan kita.
INSYA ALLAH.
  • Waktu Sahur / sepertiga malam
  • Ketika berbuka puasa
  • Ketika malam lailatul qadar
  • Di antara azan dan istiqamah
  • Ketika sujud dalam solat
  • Ketika sebelum salam dalam solat wajib
  • Di hari Jumaat
  • Ketika hujan turun
  • Hari Rabu antara Zuhur dan asar
  • Ketika perang
  • Ketika minum air zamzam

Wednesday, 12 August 2015

Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum...

Permintaan En. Suami jarang aku tak tunaikan
Kebetulan aku pun gila makan jugak, sama dengan Encik Fadzil kita tu!
Dia lagi dasat!
Aku pun tak dasat macam dia ekekeke
Ops, termengumpat pasal tok laki lak!
Dosa you!!!!!!
Ampun yer suamiku!
ada yang muntah hijo karang

Encik suami amat gemarkan seafood
terutama sekali Sotong goreng tepung
Jika pergi Jalan-Jalan cari makan kat Kuala Perlis, sotong goreng tepung menjadi pilihan
Tapi yang sakit ati, harganya pun boleh tahan mahalnya
Setahun sekali bolehla pergi try, lau tiap2 minggu, bilionair pun boleh bankrup gitu!

Selalunya, jika g kuala perlis, dekat 1/2 kilo untuk sotong goreng tepung, dalam anggaran RM18. mahai jugak kan!
Encik Suami asyik tanya, bila nak masak macam ni, macam kat kuala perlis. Dia takmo yang macam cucuq kembung tu, macam makan tepung ja...
So, aku pun try ler buat mana yang patut, dan dapatla cilok resepi dari tuan kedai tu, n balik ler try!
Alhamdulillah, menjadi. Selalu kena puji ngan Enck Suami. 
menu wajib tiap2 hujung minggu.
Boleh juga dibuat dengan ikan, ketam, udang xpun boleh juga dengan sayur-sayuran seperti ubi keledek, daun bayam, daun kangkung dan macam2 lagi la yang boleh di cuba!

Nak resepinya, boleh la try resepi saya ni.



Bahan-bahannya:

4 ekor sotong - dipotong bulat
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung gandum
2 sudu tepung beras
3 biji telur - dipukul manja
sedikit garam
sedikit lada hitam
minyak untuk menggorang tenggelam

Cara membuatnya:

1.      Bersihkan sotong dan potong bulat-bulat – ikut suke nak saiz mana yer!
2.       Campurkan kesemua tepung, garam dan lada hitam. Gaul sebati.
3.       Panaskan minyak. Celup sotong di dalam telur dan kemudiannya digolekkan di atas tepung.- jika nak lebih crispy, celup semula ke dalam telur dan golekkan semula ke dalam tepung.
4.       Goreng tenggelam, bila kekuningan, boleh la diangkat dan dihidang begitu sahaja atau boleh juga dimakan dengan nasi panas2 bersama sup @ tomyam.

Wallahualam.

Cara Mengatasi Gejala Sihir ~DUKE~


N3 sebelum ni adalah mengenai Tanda-tanda Terkena Sihir
(Boleh bacanya dengan meng'klik' tajut tersebut)

Berikut merupakan penjelasan dan cara mengatasi SIHIR....

Apabila seseorang itu terkena sihir, sama ada dari segi fizikal @ spiritual, Islam telah membuat beberapa peraturan untuk mengatasi penyakit disebabkan SIHIR.

Nabi Muhammad SAW pernah terkena SIHIR dalam kisah yang terkenal dengan Labid bin A'sam. Peristiwa ini berlaku untuk memberitahu kita bahawa terdapat ayat Al-Quran yang dinamakan Al-Mu'awwizat, iaitu beramal bersungguh-sungguh dan yakin dengan ayat-ayat itu sehingga ia menjadi penawar.

Begitu juga dengan ayat Kursi dan memang dari kaedahnya ayat tersebut adalah pengubat dan penyembuh sihir. Malah Nabi Muhammad SAW telah menyebut secara terperinci bahawa sihir itu boleh diubati dengan membaca 6 ayat utama surah Al-Baqarah, 3 ayat daripada surah al-Baqarah iaitu ayat 255, 256 dan 257 dan 3 ayat terakhir daripada surah tersebut. Ayat-ayat ini hendaklah diamalkan dengan penuh yakin bahawa Allah SWT boleh menyembuhkan SIHIR.

Ringkasan ayat tersebut:-

1) Surah Al-Baqarah 2: 1-6
2) Surah Al-Baqarah 2: 255-257
3) Surah Al-Baqarah 2: 284-286

Wallahualam

Sumber: www.mynudara.com

Tuesday, 11 August 2015

Tanda-tanda Terkena Sihir ~DUKE~


Pernah dengar tentang SIHIR?
Pernah kena @ ada kawan / saudara yang kena?
@ kita sendiri pun tak tahu kita sebenarnya diSIHIR..
Macamna nak mengetahuinya....

Berikut merupakan tanda-tanda jika terkena sihir.

1. Sakit kepala selepas waktu Asar ke atas
2. Badan terasa berat & malas
3. Sukar mendapat JODOH
4. Badan terasa bisa-bisa
5. Sakit ketika ziarah orang meninggal
6. Sukar tidur malam
7. Sakit pinggang tanpa sebab
8. Sakit dada bila waktu asar ke atas
9. Mimpi melihat binatang seperti ular & sebagainya
10. Berminpi menyusukan bayi @ bayi
11. Bermimpi di tempat tinggi
12. Bermimpi di tempat yang kotor
13. Sakit anggota badan tertentu seperti kaki selepas asar
14. Ada terasa benda bergerak di bawah kulit
15. Bayi kerap menangis
16. Suami isteri kerap bertengkar walaupun perkara kecil
17. Sayang melampau2 walaupun baru mengenali
18. Malas beribadat
19. Nanyuk ketika usia lanjut
20. Panas baran
21. Sikap berubah secara mendadak
22. Gelisah dan panas ditengkuk bila mendengar al-quran
23. Suka melakukan tabiat buruk
24. Kerap sendawa bila mendengar al-quran
25. Kerap keguguran
26. Gagal melakukan hubungan intim
27. Mengantuk bila mendengar al-quran
28. Bermimpi seram yang menakutkan
29. Darah haid turun melebihi 15 hari
30. Batuk yang berpanjangan
31. Selalu ditindih ketika tidur
32. Kuat berangan
33. Terlalu rasa rendah diri & tidak berkeyakinan
34. Nafsu seksual yang melampau
35. Selalu melihat kelibat dirumah
36. Terasa diri selalu diperhatikan
37. Mandul
38. Kerap mendengar sesuatu bisikan
39. Melihat Jin secara terus
40. Sakit Mental / Gila

Tanda-tanda ini dipetik dari FB Peminat Ustaz Kazim Elias
Semoga bermanfaat.

Bagaimana untuk mengatasi Gejala Sihir?
Insya Allah, lanjutan pada N3 yang akan datang.

Wallahualam. 

Friday, 7 August 2015

Menu Ringkas: Ayam Goreng Kunyit, Lemak Kobis Cina dengan Tauhu & Sambal Bilis Pedas Manis


Assalamualaikum....

Dah lama rasanya tak menjengah ke sini menulis N3
Hanya hari2 blog walking saja

Menu ringkas semalam
Untuk orang bujang
Resepi biasa2 saja
Semua orang tahu membuatnya!
Selalunya menu ringkas macam ni, blh tambah 2 kali nasi
Alahai, rosak diet teman
Diet la sangat kan!

Sehingga bertemu lagi


Wassalam!

Wednesday, 13 May 2015

Cerpen terbaru dari Szaza Zaiman

Assalamualiakum


Hurmm...
Saya kira, mesti ramai yang menunggu cerpen terbaru dari Szaza Zaiman. Sumua blh lihat di link ni yer...

Satu lagi cerpen koleksi terbaik dari penulis bebas

DENGARLAH SAYANG

Sila Lihat di SINI

Disini serba sedikit permulaan ceritanya. sambungannya blhla dilihat di blog ini.


''Abang,.awat yang monyok ja tu?'' aku bertanya suamiku yang baru masuk ke rumah. Wajahnya mendung seakan awan yang bakal menurunkan hujan. Dia juga seolah orang yang keletihan yang teramat sangat.

          ''Gaji dapat dakgi?'' aku bertanya lagi. Dia hanya tersenyum hambar dan menghampiriku yang sedang melayan anak kami yang berumur 12 tahun. Anak kami yang ke tiga ini dilahirkan sebagai anak 'istimewa'. Aku sedang menyuapkan dia makan. Kadang-kadang gelagatnya menghiburkan hatiku. Dialah penawarku saat aku dilanda kerungsingan memikirkan gelagat anak-anak yang lain. Allah kurniakan kami dengan empat orang anak lelaki dan dua anak perempuan. Anak sulungku Nur Aina sudah berusia 17 tahun. Sudah boleh membantuku dalam urusan mengemas dan memasak namun perlu disuruh terlebih dahulu. Bak kata orang macam paku dengan pemukul. Tak ketuk takkan masuk. Nur Aimi, anak 'istimewa' kami anak yang ke tiga. Mohamad Aiman anak yang ke dua kini sudah berusia 13 tahun dan sedang belajar di sekolah tahfiz. Mohamad Amran anak yang ke empat,Mohammad Aizat anak yang ke lima dan Mohamad Airie anak bongsu kami yang baru berusia enam tahun.

.......................................................


Thursday, 23 April 2015

Mood Berubah Bila Bawak Budak


Assalamualaikum...

Pernah dengar mood swing?
Lebih lebih lagi bila time pregnant.
Saya?
Almost time...
Sampaikan orang pun dah fedup dengan saya.

Sumber: En. Google

Selalunya mood swing ni kerap kali terjadi bila kita berbadan dua, bertiga, berempat dan seterusnya.......
maksud saya, pregnant la!
Aikk...apsal ada berdua, bertiga, berempat dan setrerusnya!
yerla kan, kadang-kadang ada yang pregnant kembor kan!
Ate kome nih...lambat benir pikapnyerrr!!!
huhuhuuhu


Sumber: En. Google

Saya pernah mengalaminya sewaktu mengandungkan anak pertama dulu.
Sampaikan suami cakap saya lain macam
Asyik nak marah saja!
Setiap orang mempunyai pengalaman mengandung yangberbeza.
Tidak semestinya apa yang kita lalui, sama dengan orang lain!
Ada yang tidak blh bau badan suami time mengandung, 
dan ada yang nak berkepit 24 jam saja!

bagi suami, dia kenalah memainkan peranan yang penting!
Sebelum nak ambil ati dengan perangai isteri yang kadang-kadang mencabar kesabaran,
fikir dulu apa yang isteri sedang lalui!
Morning sickness ni toksah dok habaq la,
tiap2 pagi dok muntah
tu yang belum, bila makan ja keluar balik!
itu tak blh bau, ini tak blh makan!
Seorang suami kena hadapi dengan sabar dan penuh kasih sayang
Ingatlah isteri sedang carry anak kita, zuriat kita,
hasil daripada kasih sayang dan rasa cinta bersama!

9 bulan insya allah, dia akan membawanya dalam rahimnya!
Selepas itu, melahirkannya pula! 
Para suami, jika boleh, masuklah bersama-sama isteri semasa isteri bergelut nak melahirkan zuriat kita.
Masuklah untuk memberi semangat dan kekuatan semasa dia sedang berusaha sepenuh tenaga untuk anak kita!

Seorang suami yang baik, akan sentiasa di sisi isterinya!
Seorang suami yang penyayang, selalu berada di samping bidadari syurganya!

Wassalam!

Wednesday, 22 April 2015

Pinjam Barang Senyap2, Pulang Balik Pun Senyap-senyap!!

Assalamualaikum.
Pernah tak berlaku kepada korang?

Sumber: Google
 Saya?? Selalu sangat!! Tapi bukan saya yang meminjam, tapi kawan-kawan yang banyak pinjam dari saya. Alhamdulillah, 
Tapi, bukan isu saya bagi orang pinjam yang saya nak cakap kat sini...
Saya nak cakap pasal orang yang ambik barang atau pinjam barang senyap-senyap,
tapi pulangkan balik pun senyap2!!
Gimana tu eh??

Saya tertarik dengan isu dari Sinar FM pagi ni?
Ada betul jugak dorang cakap!
Bila kita nak guna jer barang tu, barang tu xde!
Tapi, bila kita tengok balik, aikkk....dah ada la!!

Sumber: Google
.

Bukan tak blh bagi pinjam,
i ok you know!! you want to borrow something. u must tell me then!!
chewah, cakap omputih tu! ko hado!

Menurut ustaz haslin tadi,
berdosa jika kita pinjam barang tanpa pengetahuan dari tuannya dan memulangkannya pun tuannya tidak tahu! Ha...cepat ngaku sape yang selalu macam tu!
Tetapi, jika semasa menghantarnya, mereka memberitahu tuannya, tidak menjadi satu dosa jika tuannya membenarkan!
Kebiasaannya, perkara ni terjadi di antara seseorang yang kita rapat sahaja!
Korang berani ke nak buat macam tu kat orang lain yang korang tak kenal!
tobat idok nyer!!

Wassalam


Tuesday, 21 April 2015

Selamat Hari Bumi


Assalamualaikum.....

Pagi2 lagi saya dah mendengar celoteh KE, Krill & Abam Jem
Boring dengan jem ke tempat kerja tak la terasa sangat
Pagi ni aku dengar isu
'Hari Bumi"
Ermm....aku dah ketinggalan ke @ aku sorang je yg xtahu huhuhu
Bikin malu saja

Hari ni merupakan Hari Bumi Sedunia 
Duta yang terlibat ialah Maya Karin
Hehehe...aku suke dengar suaranya yang besar dan keperempuanan tu
Dengar ada slang baku sikit
Pendapat aku la!!

So, apapun, jagalah kebersihan dan sayangilah Bumi Kita!

Wassalam

Thursday, 16 April 2015

Nasi Goreng permata, Ayam Goreng Berempah


Assalamualaikum,

kembali bersiaran huhuhu
Macam Astro lepas hujan lak yer!!
Arini nak tayang resepi Nasi Goreng, Ayam Goreng Berempah
Requested tetap dari Mr. Hubby,

nak makan macam kat kedai punya!!
Adoiii....macam2 hal huhuhuhu

Insya allah, menepati selera semua.

Nasi Goreng Permata

Bahan-bahan:-)

Bahan-bahan:
2-3 mangkuk nasi
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu cili giling
1 sudu kicap manis
Sedikit sayuran campur (mix vege frozen)
2 biji telur 
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis

Tambahan:
Timun
Daun bawang
Sos cili
Sosej
Telur dadar

Cara-cara:

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan cili giling. Masukkan kicap, garam dan serbuk perasa. Masukkan telur dan kacau hingga telur jadi berketul2. Kemudian masukkan sayuran. Masukkan nasi dan gaul sehingga sekata. Masakkan hingga nasi berwap. Barulah diangkat dan dihidangkan.


Ayam Goreng Berempah
1 ekor ayam- di potong 12 ketul (dibersih dan ditoskan)
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar rempah kari

Bahan Kisar

1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai

(bahan kisar di blander dan ditos airnya)

Gaulkan ayam bersama bahan kisar, garam, serbuk kunyit dan serbuk kari. Perap sebentar dan goreng seperti biasa.



# Saya kalau nak buat nasi goreng, saya lebih suke menggunakan nasi sejuk yang dimasak semalaman. Dimasukkan ke dalam typerware dan di letakkan dalam peti sejuk. So, nasi goreng akan jadi cantik dan tidak berketul atau lembik. Nasinya akan berderai saja tidak melekat.

#Jika nak memasak Ayam Goreng Berempah yang kelihatan kering dan menyelerakan, hanya gaul bahan kisar yang ditoskan airnya untuk mengelakkan ayam gereng basah diluar dan tidak cantik. Air bahan kisar tadi boleh dimasukkan ke dalam nasi untuk dibuat nasi ayam atau di masukkan ke dalam sup ayam untuk dimakan bersama - sama nasi goreng ayam tadi. 


Sekian dulu sampai di sini!

Wasalam. 

Monday, 13 April 2015

Beger Daging Special - Menu Balik Bercuti


Assalamualaikum..
Waa...... mood malas berblog dah datang kembali
Puas ku tepis namum apakan daya
Nak jugak penyakit M menempilkan diri 
Apapun, badan yang keletihan baru balik dari bercuti,
aku gagahkan untuk menaip sepatah 2 kata,
sengaja menyemakkan diri dalam dunia blog.
Hanya sekadar diari untuk tatapan di masa hadapan!

Aku ni jenis yang cerewet pasal makanan, lebih2 lagi kalau Western.
namun, beger abg Long kat taman aku ni, aduh..kecuq ayaq liuq aih (loghat utagha mai dah!!!)
memang meleleh...tapi selalunya aku makan dengan hubby aku la,
xhabis habaq hang....

sampai sini jerla...
nanti i share pasal g bercuti tu.
kat mana??
tunggu sat nah!!!

Wassalam

Thursday, 2 April 2015

Nasi Goreng Macam-Macam ada


Salam sejahtera.

Sebenarnya menu ni mr. hubby yang wassup. Lokasi kedai area Seberang Jaya,
Berdepan dengan Subaidah, Nasi Kandar!
Mr. Hubby bagi 5*
Sebab ape???
Sebab lauknya banyak hahahaha
My hubby memang suke makan lauk
Nasi xmakan pun xpe
Takperlah abg, asalkan xsakit udah ler!
Lepas ni blh ler bawak saya g merasa jugak
Buat menambah lemak yang sedia ada nih!!

Wasalam.

Tuesday, 31 March 2015

Capati Lembut & Gebu di Medan Selera Baling


Salam sejahtera.
Malas nak bercerita panjang sebenarnya!
Hanya sekadar n3 ringkas sahaja.
Setiap kali balik kampung, mak & abah seringkali akan menyuruh aku singgah di Medan Selera Baling untuk membeli capati yang dikual oleh Pakcik Daud.
Capatinya yang lembut walaupun dibiarkan semalaman.
Saya sekali beli 40-50 biji
Biasala keluarga ramai
cicah dengan kari daging + kentang atau masak asam sardin
perghhh....meleleh!

Maaf yer, gambar takder la plak. next time i snap terus keep. Tak tahu terdelete ke aape ntahla. Cari2 xjumpa.

Sampai jumpa lagi!

Salam.

Monday, 30 March 2015

Ikan Masak Stim Limau Pedas

Salam Sejahtera!

lama menyepi, akhirnya berkesempatan untuk pos menu baru semalam membuatnya atas permintaan suami. 
Sememangnya kuah yang masam2 manis pedas itu telah mengbangkitkan selera masing-masing. 
Tapi kata encik hubby, kalau buat kuahnya banyak ckit lagi best sebab nak menghirup kuahnya yang panas2 itu. 
 Ditambah dengan kankung goreng belacan dan telur dadar, fuhh, sedar xsedar dah 2 kali menambah nasi. Huhuhu....kata nak kurus (erkkkkk........)



Ikan Masak Stim Limau Pedas

Bahan-bahanJ

1 ekor ikan siakap sederhana besar
1 batang serai (*)
5 ulas bawang putih (*)
2 inci halia (*)
10-15 biji cili padi (*) – ikut kepedasan masing-masing
1 inci lengkuas
4 biji bawang jeruk - dihiris
1-2 biji limau nipis / 1 biji lemon (ambil jusnya)
2 biji tomato (dihiris dadu)
1 biji bawang bombay – dihiris bulat-bulat
sedikit garam dan gula
1 sudu makan sos ikan
sedikit air
3 batang daun sup (dihiris) / boleh juga menggunakan batang saderi
setangkai daun bawang
lemon / limau nipis dihiris nipis

Bahan yang bertanda (*) ditumbuk / diblander kasar

Cara-cara :
1.       Ikan diperap dengan air limau untuk hilangkan hanyir dan dibersihkan. Toskan.
2.       Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana.
3.       Lumurkan ikan bersama garam. Letakkan hirisan lemon / limau di dalam belahan ikan tadi. Aturkan bawang Bombay di bahagian bawah Loyang dan letakkan ikan di atasnya. Lumur ikan dengan bahan-bahan yang ditumbuk / diblander tadi. Sapu dengan rata. Kukus selama 15minit.
4.       Masukkan sos ikan bersama dengan sedikit air dan gula. Kemudian, masukkan tomato yang dipotong dadu.  Akhir sekali masukkan jus limau atau lemon tadi. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 5-10 minit atau sehingga masak.
5.       Setelah masak, taburkan hirisan daun sup dan daun bawang.
6.       Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.


Sunday, 8 March 2015

Kerabu Taugeh dan Kerang

Kerabu Kerang
Assalamualaikum...

Pagi-pagi dah masuk n3 masak memasak lak!
Ni menu semalam, permintaan dari Encik Suami. 
Bila cuti jew, macam-macam dia nk makan,
permintaan mengalahkan order kedai mapley plak huhuhu

Menu ni simple jew sebenarnya!
Resepi asal, mak punyer....
Alhamdulillah....xsempat nak snap lebih2, dah licin, dia meratah!!

Bahan-bahan

3-4 cawan taugeh
3-4 cawan isi kerang
3 ulas bawang merah-dihiris nipis
7 biji cili padi*
3 inci lengkuas*
2 batang serai*
Sedikit belacan*
1 biji limau
3 sudu besar kerisik
½ cawan pati santan
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:

Bahan-bahan yang bertanda * hendaklah ditumbuk. Jangan halus sangat.
Sesetengah orang mencelur taugeh, tapi saya menggunakan taugeh mentah yang telah dicuci dan ditoskan. Ketepikan.
Masukkan semua bahan, gaul sekata kecuali limau, santan, taugeh dan isi kerang.
Masukkan kerang dan santan. Letak sedikit demi sedikit.
Masukkan taugeh, gaul sekata.
Akhir sekali masukkan air perahan limau. Rasa secukupnya.
Sedia untuk dimakan dgn nasi panas



Thursday, 5 March 2015

Entre Memasak: Masak Lemak Cili Padi Ayam Campur Rebung Madu

Assalamualaikum...

Sudah lama tak berblog, 
dah naik berhabuk

N3 kali ni lain sikit dari kebiasaan,
Selalunya N3 luahan hati, perasaan dan sama waktu dengannya, 
kali ni nak buat n3 masak-memasak pulak!

Biasala bila sudah bertukar status seorang istri n mama,
bertukarla tanggungjawab tu.
Sebelum ni, asyik perasan 'single, not available'
sekarang tanggungjawab besar menanti!

Menu ni, menu semalam,
Permintaan dari encik Hubby!
kebetulan encik hubby ada bawa balik rebung masu fresh punya,
apa lagi kita terus keletung keletang la kat dapo tu!
macam nak berperang!

Eiryz tak rempah biasa, rempah ni eiryz guna yang segera! 
walaupun segera, tetap homemade tau!
Bukak jew typerware, drop jer dalam kuali, terus masak! 
As simple of that!
Encik hubby yang cerewet pasal makan pun,
dont say anything!
He like ler ler tu!
Me like moree......!!


Resepi: Masak Lemak Cili Padi Ayam bersama Rebung Madu
Resepi Asal: Mak
Olahan: Eiryz


Bahan-bahannya:
½ ekor ayam saiz sederhana – diperap dengan tepung, dibilas dan toskan.
2 cawan rebung madu  - dihiris nipis, direbus dengan sedikit garam, dan toskan.
1 kotak santan MS – lebih kurang 250 gram
2 cawan air
2 batang serai -  dititik
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
2 inci kunyit hidup (jika tiada 1 sudu kecil serbuk kunyit)
12 - 15  biji cili api (ikut kepedasan masing-masing)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah india
1 ulas bawang putih
Santan cair ( ½kotak santan + ½ cawan air)
-  Satukan bahan-bahan di atas dan kisarkan.

#Eiryz guna rempah segera, resepi yang sama! ;-D

Cara-cara membuatnya:
- Masukkan bahan kisar di dalam periuk, masak hingga kering air dan goreng seketika untuk memastikan bahan-bahan kisar masak dengan elok. Gunakan api perlahan.
-Masukkan ayam dan tunggu sehingga air ayam keluar, dan gaulkan bersama-sama dengan rempah.
-Setelah air ayam kering, masukkan santan santan dan sedikit air. Jangan terlampau masukkan air yang banyak kerana masak lemak nanti akan kelihatan cair.
 -Masak sehingga mendidih dan ayam empuk. Gunakan api yang sederhana dan dikacau selalu.

 -Akhir sekali masukkan rebung, garam dan perasa.  Masak selama 5 - 6 minit lagi dan kemudian bolehlah ditutup api.







Wednesday, 4 March 2015

Mood Lari...........


Kenapa?
Sapa tak angin jika pagi2 datang kerja, breakfast pun belum, datang sergah kita ni macam takder perasaan. 
Aku tahu, kau orang lama...tapi kau jangan ingat kau orang lama, kau boleh jadi boss kat sini! 
Kau pun KULI BATAK mcm aku jugak kat sini!

Jangan nak tunjuk keras kepala sangat la kat sini!
Kalau yer pun ada masalah, jangan lepaskan kat tempat kerja.

Yang buruk, busuk, hampeh punya pasal, lepas kat aku semua,
tapi, yang baik, cantik, elok, wangi....cepat2 hang sampaikan kat orang!!

Feeling: Moody, rasa nak makan orang sekarang!!

Thursday, 5 February 2015

cerpen Baru ~Szaza Zaiman~


Assalamualaikum.

Pernah dengar tentang penulis bebas Szaza Zaiman!
Saya salah seorang pengikut di blognya!
Dari hari ke hari, bakat menulisnya kian terserlah.
Kadang-kadang saya rasa seakan dia menceritakan tentang kehidupan dia sendiri
Tulisan yang tidak mengboringkan dan kadang-kala boleh ketawa sendirian dengan ayat selamber dia!
Semoga success selalu!

Cerpen terbaru Szaza Zaiman boleh klik di SINI

Wassalam

Wednesday, 4 February 2015

Petua: Atasi kulit melepuh dengan kopi

Assalamualaikum..

Pernah terkena air panas!

Kebiasaannya wanita yang selalu kena air panas, minyak panas dan wanita jugak sangat menjaga sensitiviti kulit mereka!


Pasti ada di antara anda yang risau mempunyai parut yang hodoh akibat terkena air panas dan ini pastinya membuatkan anda malu dan kurang keyakinan.

Jangan risau kerana kali ini kami ingin berkongsi petua bagaimana mahu merawat kulit apabila terkena air panas dengan menggunakan kopi.

Dipetik dari Wanita, caranya mudah iaitu dengan menepekkan serbuk kopi serta-merta pada bahagian yang terkena air panas itu.

Biarkan selama 10 minit, kemudian bersihkan bahagian yang ditepekkan kopi tersebut dengan air yang bersih dan anda akan melihat kulit tidak lagi melepuh.

Selamat mencuba!


Susah Dulu, Senang Kemudian...

Assalamualaikum WBT

Rasanya dah berhabuk blog ni
Dah lama saya tak menjengah
Kadang-kadang kekangan masa yang tidak menentu
Niat untuk menulis, banyak kali tertangguh

Sebenarnya, banyak yang ingin dicoretkan diluahkan kedalam blog kali ini, tetapi masa yang terlalu singkat telah mematahkan segalanya.

Apapun, inshaa allah saya akan cuba isikan blog ini dengan banyak perkara lagi kedepan hari

Terima kasih kepada silent reder yang banyak wassup saya yang sudah lama menyepi 

Kalau ada masa kehadapan hari, inshaa allah saya akan cuba untuk menceritakan semua kisah hidup saya

Doakan saya yer!!

Apapun takniah kepada  satu-satunya adik lelaki saya yang selamat menimang cahaya mata sulung Januari lalu. 


 Syirin Qairaa Amanda

Wassalam