Tuesday, 27 March 2012

N3 WW ~ Wanita 3 Kaki~


tengok

teliti betul-betul

baru bagi jawapan

yes

or

not!!

N3 Sentap ~ Ayah Pin Kahwin Gadis 18 Tahun~


Ayah Pin dikatakan sempat berkahwin dengan seorang gadis berusia 18 tahun sebelum diserang angin ahmar. Penyakit itu dikatakan menyerang ketika dia minum disebuah kedai kopi. Apapun, harap ayah pin dah bertaubat dan semoga berbahagia dengan isteri baru.

Aku pun baca dari HM. Nak baca lebih lanjut boleh selak HM Online.

Monday, 26 March 2012

N3 Saja ~Kadet..........cepat jalan..kiri..kanan..kirrrii..kanan....~

Aku: PENYAPU?
Kadet: ADA. 


Aku: BERUS SAWANG?
Kadet: ADA.


Aku: MOP?


Kadet: ADA.

Aku: CEPAT BERSIHKAN BLOG NIH!! BANYAK SAWANG LA....HABUK PUN DAH MENIMBUN...............CEPAT...CEPAT...CEPAT....
NANTI NAK MASUK N3 BARU!!!
,
,
,
,
,
,
Kadet: ALAMAK BOS.........ADA LAGI SATU TAKDAK!!! KALAU TAKDAK, TAK BOLEH BUAT KERJA BOSS.............

,
,
,
,
,

(aku start garu kepala)
Aku: PEDIA..........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(ceh! sirap jer!!! satu gelen aku tempah nanti. Huh!!)

Sunday, 18 March 2012

N3 Sentap ~Bukak Email jer dah kena Sembur~

Pagi-pagi lagi dah bikin aku hot semacam. Dia ingat dia tu dah bagus sangat nak marah2 orang. Salah sendiri tak nampak...dok tengok salah orang saja.
Maaf yer..bukan marah korang, tapi marah orang yang hantar email tu..kerek semacam! Umpama 'kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak.
Tengok...lau tak nampak lagi..taktau la nak cakap apa!!
Cuba korang tengok email berangkai aku ni....salah siapa sebenarnya????
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

From: Asdayanti [mailto:asdayanti@misb.net.my]
Sent: Monday, March 19, 2012 8:34 AM
To: 'Nxxxxxxa'
Subject: RE: Parcel

Next time, any parcels please not send to factory. I’m not your KULI BATAK too, to take your parcel at sender.
That time your husband came to send the OT Form, I just tell him, this is parcel for you. And he takes.
Dxxxxx already gave me the order to open and see any parcel and letter whether PERSONAL or BISNESS and record to show him.
NEXT TIME ANY PERSONAL PARCEL PLEASE NOT TO ADDRESS TO MACE.

Thanks & Regards,

Asdayanti Binti Md Daud.

Human Resources Department,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Tel: xxxxxxxxx8 Ext: 145 Fax: 0xxxxxxxxxx



From: xxxxxxxxxxxxx [mailto:xxxxxxxxxxxxx@misb.net.my]
Sent: Friday, March 16, 2012 5:28 PM
To: 'Asdayanti'
Cc: xxxxxxxxxxx@misb.net.my
Subject: RE: Parcel

As,

My husband is not your “Kuli Batak”

Thanks & Regards

XXX


From: Asdayanti [mailto:asdayanti@misb.net.my]
Sent: Friday, March 16, 2012 5:15 PM
To: 'Nxxxxxxxxxx'
Cc: ixxxxxxxxxxxxxx@misb.net.my
Subject: RE: Parcel

Already gave to Rxxxxxxx

Thanks & Regards,

Asdayanti Binti Md Daud.

Human Resources Department,


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Tel: xxxxxxxxx8 Ext: 145 Fax: 0xxxxxxxxxx


From: Nxxxxxxxxxxxxxx [mailto:xxxxxxxxxxxxxmisb.net.my]
Sent: Friday, March 16, 2012 4:54 PM
To: 'Asdayanti'
Cc: ixxxxxxxx@misb.net.my
Subject: RE: Parcel

As,

What parcel?  I already check guard house no parcel for me.

Thanks & Regards

XXX


From: Asdayanti [mailto:asdayanti@misb.net.my]
Sent: Friday, March 16, 2012 4:34 PM
To: 'Nxxxxxxxa'
Subject: Parcel

Please take your parcel at guard house before you go home.

Thanks & Regards,

Asdayanti Binti Md Daud.

Human Resources Department,


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx,
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Tel: xxxxxxxxx8 Ext: 145 Fax: 0xxxxxxxxxx


SALAH SIAPA SEBENARNYA! KALAU SALAH AKU, TOLONG LA BETULKAN!!!

Thursday, 15 March 2012

N3 Sentap ~1 Kerja RM700-gaji amah Indon~


Aku ada dengaq citer kat hotFM pagi tadi. kisah amah, 1 kerja RM700. Ermm macam tak releven pun ada. 1 kerja sampai kena bayaq RM700. Kalau tugas dia nak jaga anak saja so kena bayaq RM700 la. kalau kena buat 3 kerja (jaga anak, kemas rumah dan memasak), so dah kena darab 3 la (RM2100).

Aku pun dah taktau nak cakap apa! Macam demand pun ada! Kalau nak macam tu, apa kata harus disediakan uniform yang sesuai. Layanan 'tiptop'. Ni nak suruh buat kopi pun tak tahu. Nak suruh bayar 1 kerja RM700...no hal...bisa di atur. Kalau kita ambik untuk memasak, so bukan sebarang menu...makanan mestila sedap, dan layanan macam makan kat hotel la..bukan macam 'kedai mamak'.

n 1 thing i thing we need to siasat ialah mengenai latar belakang. Buatnya latar belakang yang tak berapa nak yakin, tak payahla. Ni tak, nak bagi jadi amah, 1 kerja RM700, tapi nak suruh jerang air pun tak tahu apatah lagi faham bila kita cakap bahasa melayu ataupun speking London. Everything have releven, must give n take. jangan nak take jerrr...give nyer takdak!

ini sebagai pendapat. Takdak kena mengena antara sesiapa yang berkeanaan. 

Thursday, 8 March 2012

N3 MAHKAMAH ~PENGAWAL SULTAN BRUNEI KEBAS BERLIAN~



LONDON: Bekas isteri Sultan Brunei mendakwa seorang pengawal peribadinya mencuri dan menjual sejumlah berlian bernilai lebih 12 juta (RM57) juta sebelum menggantikannya dengan replika murah.

Mariam Aziz, 55, berkata bekas pengawal peribadinya, Fatimah Kumin Lim, mencuri seutas gelang berlian 3.5 juta dan dua cincin berlian 8.7 juta pada 2008 serta 2009 untuk digunakan bagi membayar hutang judinya.

Peguam Mariam, Max Mallin, memberitahu Mahkamah Tinggi semalam, Fatimah, 34, “mengaku” dia “tidak amanah” dengan mengambil barang kemas itu ketika bertugas di rumah majikannya di Kensington.
Kata Mallin, pengakuan itu dibuat Fatimah ketika suspek disoal siasat polis di Brunei.

“Bagaimanapun, kini Fatimah mendakwa pengakuan itu dibuat secara paksa,” katanya.

Menurut Mallin, Fatimah mendakwa dia diarah oleh Mariam supaya menjual berlian itu bagi menampung hutang perjudiannya yang dibuat atas nama pengawal peribadi terbabit.
Mahkamah diberitahu, anak angkat Mariam, Afifa Abdullah, 26, diperdaya supaya “meminjamkan” dua cincin berlian biru dan kuning kepada Fatimah tetapi barang kemas itu tidak dipulangkan.

Kata Afifa, Fatimah dua kali meminta untuk meminjam cincin itu “selama beberapa jam” pada November dan Disember 2009.
Fatimah juga, katanya, berjanji akan memulangkan barang kemas berkenaan tidak lama selepas itu.

“Menurut Fatimah, dia menguruskan perjanjian hartanah dan meminta izin meminjam barang kemas ibu (Mariam).

“Ketika itu, saya memang percaya kepada Fatimah kerana dia seperti kawan karib saya,” katanya.

Afifa berkata, apabila disedari cincin berlian itu dipalsukan, Fatimah merayu kepadanya supaya ia dirahsiakan daripada pengetahuan Mariam.

Menurut Afifa, Mariam panik apabila mendapat tahu barang kemasnya hilang, manakala satu daripadanya adalah palsu.

“Ibu saya (Marian) tidak mengizinkan berlian itu diserahkan kepada Fatimah,” katanya.

Sementara itu, Fatimah - tidak hadir dalam perbicaraan semalam - berkata, dia tidak diwakili peguam kerana kekurangan wang.

Mariam juga menuntut ganti rugi atas kehilangan gelangnya, selain mahu berlian biru dan kuning yang dibeli peniaga di Geneva dipulangkan kepadanya.

Perbicaraan bersambung hari ini. - DM


N3 SENTAP ~KUNCI TEPI PINTU JADI MODAL~


KAJANG: Sambil menyelam minum air. Itu dilakukan kumpulan pecah rumah di daerah ini sebaik mendapati kecuaian mangsa yang gemar menggantung kunci kereta di tepi pintu utama rumah mereka.
Difahamkan, suspek menyasarkan rumah tidak berpenghuni selepas mengintip mereka beberapa jam sebelum itu dan memecahkan pintu rumah menggunakan pemotong besi serta melarikan barangan berharga.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Ab Rashid Ab Wahab berkata, sebaik memecah masuk dan melihat kunci kereta tergantung di tepi pintu, suspek melarikan kereta mangsa sebelum menjualnya.
“Berdasarkan siasatan, tiada tanda pecah masuk pada pintu kereta, malah suspek menggunakan kunci asal,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang, semalam.

Katanya, berdasarkan laporan mangsa yang kehilangan Toyota Camry di Seksyen 8, Bandar Baru Bangi, polis memberkas seorang lelaki berusia 29 tahun di Dataran Cheras, Jumaat lalu.

Katanya, penahanan dibuat empat jam selepas seorang lagi mangsa yang juga pembantu peribadi ahli politik membuat laporan polis kehilangan Exora di Bandar Mahkota Cheras.

so lepas ni kena hati-hati. jangan sangkut di pintu atau dinding. apa salahnya kalau kunci kereta di bawa sekali masuk dalam bilik tido!!! 

N3 SENTAP ~DIRANG MASIH HIDUP~


rentetan budak hilang angkara FB. Bolek tengok di sini

JOHOR BAHRU: “Kami sudah mendapatkan khidmat lima pengamal perubatan tradisional bagi membantu menjejaki Dirang dan semua mengatakan dia masih hidup dan dijaga sepasang lelaki dan wanita di sebuah rumah kosong.”
Demikian kata Roselyn Alan, 25, ibu kepada Nur Nadirah Abdullah atau lebih mesra dengan panggilan Dirang, berusia lima tahun yang hilang sejak tujuh hari lalu.

Menurutnya, selain keluarga, jiran serta penduduk setempat juga berusaha membantu mengesan Dirang dengan memperkenalkan beberapa bomoh di kawasan sekitar selain membantu mengedarkan poster.
“Saya terharu dengan bantuan semua pihak termasuk bomoh dan ustaz yang sanggup membantu secara ikhlas tanpa sebarang bayaran.

“Sehingga kini, lima bomoh dan ustaz yang ditemui masing-masing dari Pasir Gudang, Seri Alam, Kampung Sepakat, Kampung Pasir Putih dan Masai memaklumkan Dirang masih hidup dan selamat di bawah jagaan dua individu iaitu seorang lelaki dan wanita.

“Sebahagian mereka juga menasihatkan kami supaya mencari Dirang di kawasan perumahan kosong berhampiran kediaman kami kerana percaya dia disembunyikan di sebuah rumah kosong,” katanya.
Bagaimanapun, katanya, usaha itu setakat ini belum berhasil mengesan anak keduanya itu.

“Namun, kami tidak akan berputus asa dan selagi terdaya akan tetap berusaha mencarinya. Malam ini dan seterusnya, kami akan mengadakan kenduri doa selamat di rumah dan menjemput penduduk setempat.
“Selain itu, kami akan meneruskan usaha menampal poster Dirang di merata tempat bagi memudahkan proses mengesannya dengan bantuan orang ramai dan berharap dia ditemui secepat mungkin. “Saya merayu mereka yang melihat Dirang atau mengurungnya supaya segera memulangkannya kembali ke pangkuan kami,” katanya.

N3 SENTAP ~ ANAK HILANG ANGKARA FB~


PASIR GUDANG: “Saya akui leka melayari facebook (fb) tanpa menyedari Dirang yang keluar membeli mi segera belum pulang hingga suami bertanyakan di mana anak,” kata Roselyn Alan, 25, ketika ditemui di rumahnya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam di sini, semalam.
Dalam kejadian jam 10.30 pagi itu, anaknya, Nur Nadirah Abdullah yang lebih mesra dipanggil Dirang, lima tahun, hilang sejak Khamis lalu ketika membeli mi segera di kedai runcit berhampiran flat berkenaan. 
Katanya, Dirang baru bangun tidur dan mengadu lapar serta mahukan mi segera.

“Saya memberikan RM4 bersama nota bertulis ‘mi segera dua bungkus dan telur RM2’ sebelum memintanya ke kedai runcit berhampiran.

“Selepas itu, saya melayari fb menyebabkan leka dan tidak teringatkannya langsung.

“Bagaimanapun, saya tersentak apabila suami, Lima Medeng, 25, bertanya di mana Dirang selepas menjenguk ke bawah dan gagal menemui anak kedua kami,” katanya. 

N3 AGAMA ~LOGO HALAL ‘PORK FREE’


MELAKA: Arahan supaya semua premis menjual makanan di Malaysia hanya menggunakan logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang berkuat kuasa sejak dua bulan lalu, masih gagal dipatuhi sepenuhnya.
Tinjauan Metroplus mendapati masih banyak restoran di sekitar bandar ini menggunakan logo halal dipercayai dikeluarkan syarikat swasta bagi menarik kehadiran pengguna Islam. 
Malah, ada juga sebuah restoran menggunakan logo bentuknya seakan logo halal Jakim, tetapi di dalamnya tertera ‘pork-free’ atau bebas daging babi.

Penggunaan logo berkenaan masih menimbulkan tanda tanya terhadap pengguna Islam mengenai penguatkuasaan yang sepatutnya dilakukan bagi memastikan tidak timbul kekeliruan.

Pengguna, Shahril Mohd Zangi, 34, berkata isu halal terutama makanan amat penting dan kerajaan perlu bertindak lebih tegas kepada peniaga yang gagal mematuhi arahan.

Katanya, mungkin tidak semua pengguna Islam di Malaysia tahu mengenai hanya satu logo diiktiraf dan peniaga belum menurunkan logo halal lain.

“Apabila perkara ini tidak dipantau pengguna Islam terus makan di situ sedangkan status halalnya masih diragui.

“Sepatutnya pemantauan dan operasi besar-besaran dilakukan untuk mengarahkan peniaga terbabit menurunkan logo halal selain dikeluarkan Jakim bagi mengelakkan kekeliruan,” katanya.

Shahril berkata, Melaka turut dikunjungi pelancong Islam dari luar negara, mungkin mereka tidak mengetahui hanya logo halal Jakim diiktiraf.

Katanya, apabila ini berlaku sudah pasti mereka mengunjungi restoran berkenaan akibat terlepas pandang oleh pihak berkuasa.

“Saya berharap perkara ini diatasi segera bagi mengelakkan timbul masalah di kemudian hari atau peniaga terbabit terus menggunakan logo berkenaan untuk meyakinkan pengguna Islam,” katanya.

Sementara itu, pengguna lain, Mohd Sukri Abdullah, 26, berkata perkara ini amat serius dan perlu dibanteras segera bagi membolehkan orang Islam memilih premis menjual makanan yang diiktiraf halal.

Katanya, terdapat banyak restoran terutama di pusat beli-belah, tetapi pengguna hanya yakin restoran itu halal sekiranya ia dipamerkan logo mengenainya.

“Di samping itu, pihak berkuasa perlu memberi penerangan konsep makanan halal mengikut hukum syarak terhadap pengusaha makanan bukan semata-mata premis mereka bebas menjual daging babi.

Ada pihak menggunakan tanda perniagaan mereka bebas babi, tetapi hakikatnya mereka tidak mengetahui sumber atau bahan yang diadun dalam makanan itu halal atau tidak perlu juga diambil kira,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim), Datuk Mohd Zin Mansor berkata, pihaknya akan mengarahkan pemilik premis terbabit menurunkan logo halal selain dikeluarkan Jakim sekurang-kurangnya sehingga penghujung tahun ini.

Katanya, sekiranya ia masih digunakan mereka, pihaknya akan melakukan operasi bagi menurunkan logo halal berkenaan.

“Peniaga atau pengusaha makanan yang menggunakan logo halal selain dikeluarkan Jakim mereka diminta membuat permohonan untuk mendapatkan pengiktirafan halal dari Jakim.

“Sekiranya mereka masih menggunakan logo yang tidak diiktiraf tindakan diambil terhadap mereka,” katanya.

N3 SENTAP ~KENA PECAT SEBAB BEDAH HIDUNG~


KAHERAH: Seorang ahli Parlimen mewakili parti Islam paling konservatif semalam meletak jawatan selepas didapati berbohong mengenai pembedahan kosmetik pada hidungnya.
Wakil Parti al-Nour, Anwar al-Balkimy, sebelum ini mendakwa balutan pada mukanya sebelum ini akibat dipukul ketika keretanya dilarikan penjenayah.

Dalam kenyataan dikeluarkan Parti an-Nour, Anwar meletak jawatan selepas ketua parti berkenaan, Emad Abdel Ghafour, bersama sekumpulan pemimpin lain mengunjunginya di hospital untuk menyoal siasatnya.
“Didapati dakwaan dia menjadi mangsa serangan penjenayah tidak benar,” kata kenyataan itu.

Parti itu juga meminta maaf atas penipuan dilakukan Anwar.

Sebagai pembawa fahaman konservatif, kumpulan digelar Salafi itu mengikut tafsiran Islam yang ketat, termasuk mengharamkan pembedahan kosmetik untuk tujuan kecantikan.
Langkah itu dianggap mengubah ketentuan Tuhan.

Sementara itu, jurucakap al-Nour, Nader Bakar, berkata Anwar juga dipecat daripada parti berkenaan.
Katanya, Anwar juga meminta maaf atas tindakannya sebelum ini.

“Kami cuba menonjolkan nilai sosial baru dalam politik berdasarkan prinsip Islam.

“Dia mungkin mengalami masalah gangguan emosi,” katanya. Sejak beberapa hari lalu, media tempatan menyiarkan gambar muka Anwar berbalut sehingga hanya menampakkan mata, mulut dan jambangnya.

Menurut media, Anwar masuk ke sebuah hospital di Kaherah pada 28 Februari untuk membedah hidungnya dan pergi ke sebuah hospital lain beberapa hari kemudian dengan mendakwa kononnya dia dipukul. – AP

N3 SENTAP ~ALBINO TERBESAR~


NEW DELHI: Sepasang suami isteri semalam meluahkan rasa bangga mereka kerana berjaya membesarkan keluarga albino paling ramai di dunia.
Pasangan warga India berkulit putih, Roseturai Pullan, 50, dan isteri Mani, 45, mempunyai lapan anggota keluarga lain yang albino.

Mereka berjaya menangani prasangka dan kesukaran yang dihadapi selama bertahun-tahun. Tetapi kini, keluarga unik 10 orang itu hanya menanti masa untuk mendapat pengiktirafan daripada Rekod Dunia Guinness.
Anak lelaki pasangan itu, Vijay, 25, Shankar, 24 dan Ramkishan, 19, di samping anak perempuan, Renu, 23, Deepa, 21 dan Pooja, 18, mewarisi penyakit albino mereka.

Renu pula berkahwin dengan seorang lagi albino, Rosheh, 27, dan anak mereka, Dharamraj, dua tahun, juga albino.

Semua anggota keluarga itu yang tinggal dalam rumah pangsa satu bilik di Delhi memiliki kulit pucat, masalah penglihatan dan kesan sampingan kerana bersifat albino.
Roseturai memberitahu akhbar The Sun: “Saya ada mendengar orang menggelar kami ‘angrez’ yang bermaksud Inggeris. “Sukar bagi orang ramai untuk memahami bahawa kami dilahir dan dibesar sebagai kaum India.

“Apa yang kami tahu ialah kami tidak boleh melihat dengan baik dan kami tidak boleh terdedah kepada mata hari untuk tempoh masa yang lama.
“Tetapi kami menjalani kehidupan sebaik mungkin.” Perkahwinan Roseturai dan Mani pada 1983 diatur keluarga mereka. Pasangan itu berpindah dari Tamil Nadu di selatan India ke Delhi, tempat Roesturai menjual telur di gerai.

“Ibu bapa kami berkata, kami pasangan paling sesuai kerana kami ‘sama.’ Di India Selatan, kami diberitahu, jika anda berkahwin dengan albino ia petanda baik dan kaya,” kata Roseturai. - TS

N3 SENTAP ~KUKUKAKITANGANKUPANJANG~


LOS ANGELES: Seorang wanita yang ketagih membiarkan kuku jari tangannya panjang, kini mempunyai kuku jari kaki yang panjang sehingga 10 sentimeter, menyebabkan pergerakannya terhad dan menjejaskan kesihatannya.
Wanita yang dikenali sebagai Ayanna, 54, adalah karektor aneh terbaru yang muncul dalam rancangan TLC, ‘My Strange Addiction’ (Ketagihan Ganjil Saya).

Menerusi rancangan itu, Ayanna berkata, dia enggan memotong kuku itu dan menyifatkannya sebagai bayinya.
“Ia seksi dan nakal. Saya dianggap Dewi kuku panjang,” kata Ayanna dalam rancangan gaya hidup itu, sekali gus mengejutkan anak pembaptisannya, Kuwait dan rakan, Vincent.

Dia baru-baru ini disahkan menghidap penyakit kencing manis yang memerlukan dia melakukan senaman untuk mengatasinya.

Namun, peminat kuku terlampau itu tidak mempedulikannya. Keluarganya berkata, dia akan mempertahankan kukunya dengan apa cara sekalipun.
Ayanna yang terpaksa berjalan perlahan dengan mengunnakan tumit seperti penguin serta memanjat tangga dengan mengiring, jarang tidur melentang kerana selimut dirasakan seperti batu bata yang menghempap kuku kakinya.

Lebih buruk lagi, dia tidak boleh memakai stokin atau kasut lain kecuali selipar.
Ayanna tidak memotong kuku tangannya sejak berusia 24 tahun. Tetapi tahun lalu, ketagihannya itu merebak pada kaki.

Kuku jari kakinya yang terpanjang berukuran 10 sentimeter sementara yang terpendek, lima sentimeter. Kecewa dengan ketidaupayaan rakannya untuk bermain dengan cucunya serta kedegilannya untuk mengawal penyakit kencing manisnya, Vincent membawa Ayanna ke kelas tarian dalam usaha untuk menunjukkan tahap dia telah melumpuhkan dirinya.

Tetapi nenek itu menarik diri selepas sesi pertama kerana bimbang Vincent akan terpijak kukunya.

Tanpa putus asa, Vincent berusaha sekali lagi untuk meyakinkan Ayanna supaya mengubah gaya hidupnya. Dia memujuk wanita itu memotong kukunya itu. Bagaimanapaun, Ayanna menjawab: “Ia adalah 50 peratus daripada saya. Saya sudah pasti tidak akan memotongnya.” – DM

N3 ARTIS ~BOY IMAN~



AGAK lama pelakon Norul Iman Abd Rahman atau mesra dengan panggilan Boy Iman, 32, menyepi diri. Apa yang diketahui, dia yang ‘menghilang ‘ selama ini menceburi pelbagai bidang perniagaan kerana minat dan jaminan masa depan. Namun baru-baru ini kelibat Boy Iman dilihat muncul semula di pentas lakonan.

Sudah setahun dia menandatangani kontrak menjadi residen artis di bawah MIG Productions Sdn Bhd selepas dilamar produser terkenal. Mejar David Teo untuk menyertai syarikatnya. Kini, di sebalik kesibukan menguruskan perniagaan, Boy Iman aktif dalam lakonan sama ada drama mahupun filem. 

Menurut Boy Iman, dia menyepi diri bukan kerana merajuk tetapi mahu memberi tumpuan pada perniagaan diceburi. Katanya, dia begitu meminati bidang perniagaan dan sentiasa mengutamakan peluang yang datang. Jadi, beberapa tahun lalu, perniagaan diakui adalah fokus utamanya berbanding lakonan. 



“Saya dapati, jika mahu menjadi usahawan berjaya perlulah berani mengambil peluang. Justeru, sukar untuk saya menolak rezeki berniaga itu melainkan mencubanya lebih dulu. Bagi saya, penting untuk menimba pengalaman biar pun ada kalanya terpaksa bersedia menghadapi kegagalan dalam perniagaan.

“Apapun, saya takkan pernah serik untuk terus berniaga. Malah, kini saya selesa melakukan dua karier serentak iaitu lakonan dan berniaga. Bahkan, bagi tawaran berlakon pastinya tertumpu pada MIG.

“Saya mendapat peluang beraksi dalam filem seperti Jangan Pandang Belakang Congkak, Bini-Biniku Gangster dan Aji Boy. Tidak ketinggalan, saya juga terbabit drama untuk TV3, Cinta Buat Emelda. Biarpun, watak diterima biasa dan sekadar pembantu tetapi saya menerimanya dengan hati yang terbuka,” katanya.

Boy Iman yang cukup dikenali ramai ketika zaman penerbitan VCD, pernah membintangi Block 404, Kem 505, Neurose Dwi dan Gosok. Namun, selepas era VCD seakan-akan suram, ia turut memberi impak pada namanya kerana makin tenggelam. Sejak itu, dia mula memberi tumpuan kepada perniagaan.

Berbicara lanjut mengenai kemunculan semula itu, katanya ia bagi mengisi kerinduan hati untuk beraksi di set penggambaran. Ditambah lagi, David turut memberi tawaran untuk berlakon. Jadi, mengapa pula hendak melepaskan peluang yang sudah ada depan mata dan tiada salahnya kembali aktif.

Jika dulu susuk tubuhnya agak kurus, Boy Iman kini makin berisi. Ditanya apakah dia sudah mendirikan rumah tangga dan berkeluarga, tanpa berselindung dia mengakui. Ujarnya, dia selamat diijabkabulkan dengan wanita pilihan dari Melaka, Kumala Dewi Anas, 34, pada 11 November, tahun lalu.

“Saya mengenali isteri selama enam tahun dan tempoh itu cukup membuatkan kami selesa dan serasi bersama. Saya pun tidak kisah dengan status Kumala yang juga ibu tunggal ketika itu. Ia memang sudah jodoh kami dan saya juga menerima kehadiran anaknya hasil perkahwinan lalu dengan sepenuh hati.

“Selain itu, status ibu tunggal atau anak dara bagi saya tidaklah begitu penting. Apa yang menjadi keutamaan sejauh mana keserasian kami apabila keluar bersama. Jujur saya akui, sepanjang kami menjalin cinta, Kumala cukup memahami diri saya dan dia juga memiliki minat sama dalam perniagaan,” katanya.

Menurut Boy Iman lagi, majlis resepsi perkahwinannya bagaimanapun masih belum dibuat. Malah, jika tiada aral majlis itu dirancang penganjurannya pada April nanti sempena melancarkan perniagaan baru.

Katanya, dia dan isteri menjalankan perniagaan produk makanan kesihatan.

N3 UNDANG-UNDANG ~LEMBU~



PUTRAJAYA: Sikap degil penternak lembu persendirian yang membiarkan ternakan mereka berkeliaran di sekitar Taman Industri Mas Sepang, Puchong, Selangor, dekat sini, menerima padah.
Ini berikutan tindakan tegas Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) yang menjalankan operasi menangkap ternakan itu di kawasan berkenaan dalam operasi dua jam bermula 12 tengah hari, kelmarin.

Pengarah Penguatkuasa MPSepang, Superintendan (K) Mohd Azran Musa berkata, operasi membabitkan tujuh anggota itu dilakukan selepas mendapat aduan orang ramai terutama pengguna jalan raya yang bimbang keselamatan mereka.
Menurutnya, dalam operasi itu pihaknya menangkap 10 lembu dan mengeluarkan kompaun bernilai lebih RM2,000 kepada pemilik yang menuntut ternakan berkenaan mengikut Enakmen Lembu dan Kerbau 1971.

“Selepas ternakan itu ditangkap, ada di kalangan pemilik merayu supaya tidak dikenakan kompaun, tetapi kami bertindak tegas supaya kejadian sama tidak berulang.


“Pada masa sama, kami meminta pemilik ternakan itu menanggung kos tangkapan sebelum memulangkan semula kepada mereka,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. Mohd Azran berkata, pihaknya menjalankan operasi tangkapan itu selepas beberapa amaran yang diberikan kepada penternak terbabit tidak diendahkan, malah masih mengulangi kesalahan berkenaan.

N3 KOMEN ~NORA DANISH TAK TAHU~


kredit: Harian Metro

RENTETAN N3 KAHWIN FASHA DAN JEJAI. BOLEH KLIK KAT SINI

“SETAKAT ini Jejai belum maklumkan apa-apa kepada saya mengenai rancangan perkahwinannya (dengan Fasha Sandha) sebagaimana dilaporkan akhbar hari ini (semalam).


“Kalau Jejai dan keluarga bekas mentua saya mengesahkan sendiri perkara itu, saya juga sudah tentu sudi mengucapkan tahniah.” 

Begitulah komen pelakon Nora Danish ketika mengulas berita perkahwinan bekas suaminya, Toh Muda Rizal Ashram Ramli (Jejai) dengan pelakon Fasha Sandha, sebagaimana dilaporkan akhbar ini semalam dan kelmarin.

Nora atau nama sebenar
nya, Nora Mohd Danish Hanif yang kebetulan menyambut hari jadinya semalam, ketika dihubungi bagaimanapun enggan memberikan komen panjang kerana apa saja keputusan bekas suaminya dengan pelakon itu, bukanlah lagi urusan dan haknya.

Bagi Nora, sejak mereka bercerai pada 12 Ogos 2008, dia tidak pernah lagi mencampuri urusan peribadi Jejai walaupun mereka masih mencurahkan kasih sayang kepada satu-satunya anak lelaki hasil perkongsian hidup mereka.

Nora yang sebelum ini pernah terjebak dalam kontroversi bersama Fasha bagaimanapun lebih suka bersikap optimis dan terbuka dengan siapa pilihan Jejai untuk menjadi suri hidupnya.

Nora dan Jejai mendirikan rumah tangga pada 2006 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Putra Rayqal Ramli Rizal Ashraf (Qaqal) yang kini berusia tiga tahun.

Kelmarin, muka depan Harian Metro menyiarkan berita Fasha dan Jejai sudah mengikuti kursus perkahwinan, baru-baru ini sebagai persiapan bernikah.

Kata Fasha, 27, Jejai, 36, juga sudah datang merisik dengan keluarganya dan mereka sudah bersedia untuk ke jenjang pelamin tahun ini.

Semalam, dalam sisipan Rap, Fasha dalam fesyen baju pengantin bersama Jejai berkata, lelaki itu menjadi pilihan hatinya kerana serius menerimanya sebagai calon isteri.

Menyentuh soal kerjaya lakonannya, Nora yang mula mencipta nama menerusi filem Senario Pemburu Emas Yamashita sedang sibuk di lokasi penggambaran filem terbaru lakonannya, Aku Terima Nikahnya terbitan Metrowealth (MIG).

“Alhamdulillah rezeki untuk saya sentiasa ada dan setakat ini saya masih sibuk dengan pelbagai tawaran berlakon. Terbaru, saya sekali lagi dipertemukan dengan Adi Putra untuk filem Aku Terima Nikahnya selepas kai bekerjasama menerusi drama Tentang Dhia.

“Filem ini adalah satu lagi cabaran buat saya kerana perwatakannya sangat mencabar. Namun saya bersyukur kerana pihak produksi dan Adi sendiri banyak membantu bagi menguat
kan lagi plot perjalanan cerita ini,” jelasnya.

Sementara itu, Nora juga akan terbabit dengan filem Mencari Cinta, beraksi di samping Rusdi Ramli pada 16 Mac ini sebelum bercuti selama dua minggu bermula 27 Mac ini bagi menunaikan umrah.

Setakat ini dia masih belum bertemu pengganti Jejai dan gembira menempuh kehidupannya sebagai ibu tunggal.

N3 KAHWIN ~FASHA DAN JEJAI~


Kredit: Harian Metro


DIA sedang bahagia dan setiap saat adalah detik penuh kemanisan yang tidak terungkap. Biar dihimpit tanggungjawab yang banyak dan jadual kerja bagai tiada kesudahan, pemilik wajah jelita ini mengakui setiap apa tersurat dalam hidupnya ketika ini begitu bermakna dan diterima dengan gembira.
Sekian lama mengunci bicara, berhati-hati dalam memberi kenyataan dan lebih selesa meninggalkan pelbagai persoalan dengan tanda tanya, kini masanya sudah benar-benar tiba buat Fasha melangkah ke fasa terpenting dalam hidupnya.
Teriak Fasha, 27, tatkala bertemu dengannya hujung minggu lalu, “I’m so happy dear!,” katanya mengukir senyuman panjang.

Mengenali bintang filem Cicak-Man dan Berlari Ke Langit ini, tidak mudah untuknya membuka cerita soal peribadi. Meskipun diperdaya seribu helah bagi mendapatkan penjelasan, anak kelahiran Johor Bahru ini hanya selamba kekal dengan jawapannya, “no comment”.

Jelasnya, usah terburu-buru berkongsi kisah bahagia kerana bimbang ia hanya singgah untuk sementara.

“Bukan berahsia atau sengaja main tarik tali, namun saya enggan terus tersilap percaturan yang akhirnya mengundang kecewa kepada diri sendiri. Sebelum ini saya tidak pernah memberi sebarang kenyataan sebaliknya semua yang tersebar hanya satu spekulasi, bukannya daripada bibir saya,” katanya memulakan perbualan.

Julung kalinya, bintang filem dan dramatis terkenal ini perlahan-lahan bercerita soal perasaannya yang kini menghitung hari menjelang detik bahagia menjadi permaisuri kepada lelaki idamannya, Toh Muda Rizal Ashram Ramli atau lebih dikenali sebagai Jejai, 36.


Adakah betul seperti dakwaan Fasha akan berkahwin pada April depan dan majlis bersejarah itu akan dilakukan di kota Jakarta, Indonesia?

“Saya bercinta dan itu adalah perkara yang tidak saya nafikan. Namun bercerita soal berkahwin dan perancangan ke arah itu, semuanya saya serahkan kepada Tuhan dan jodoh.

“Jujurnya Jejai memang sudah pun datang bertemu keluarga saya untuk merisik. Saya sendiri sudah menerima lamarannya dengan hati yang terbuka. Inilah dikatakan takdir dan jodoh,” katanya.

Gambar Jejai dan Fasha mengunjungi sebuah butik pengantin dan kemudian menghadiri kursus kahwin hujung minggu lalu di Mahligai Firdaus, Setiawangsa sudahpun tersebar luas di laman sesawang dan beberapa portal hiburan.

Tatkala kenyataan itu diajukan kepadanya, Fasha tersenyum mencerminkan rasa akurnya terhadap status selebriti yang ada padanya.

“Memang benar saya dan Jejai ada ke butik bagi mengukur pakaian. Betul juga mengenai gambar kami berdua menghadiri kursus kahwin baru-baru ini. Memang seronok apabila pertama kali bertandang ke butik pengantin dan berbincang mengenai busana pilihan. Begitu juga dengan kursus kahwin yang kami berdua hadiri. Ia satu pengalaman baru buat saya dan memberikan saya perspektif baru dalam membina sebuah keluarga.

“Alhamdulillah apa yang kami rancang berjalan dengan lancar. Itulah saya katakan usaha kami berdua untuk ke arah lebih baik dalam hubungan sedia ada. Insya-Allah kami lakukan perlahan-lahan mengikut masa yang sempat memandangkan kami berdua begitu sibuk dengan kerja masing-masing,” jelasnya lagi.

Teka-teki sebelum ini seperti gerak permainan catur yang tidak pernah sampai ke penghujung kini sudah kian terlerai.

Faktanya, Fasha memang sedang bahagia diulit rasa cinta dengan kekasih
nya. Itulah lelaki yang sama sering kali dikaitkan dengannya.

“Alhamdulillah ranjau, dugaan dan seribu satu warna yang pernah singgah dalam hubungan kami tidak pernah berpanjangan. Biar pelbagai kisah dan versi pernah diceritakan, saya dan Jejai masih bersama dan itu saja yang mengundang rasa tenang buat saya selain kerja dan tanggungjawab harian yang begitu banyak.

“Jejai lelaki pilihan hati kerana sikap dan personaliti dirinya yang jelas menambat jiwanya untuk memilihnya sebagai pasangan hidup,” katanya.

Ditanya bilakah tarikh keramat yang akan memperlihatkan dirinya dirai di atas pelamin indah, Fasha yang terkenal de
ngan sikap mudah mesra hanya tersenyum dan meminta agar dirinya terus mendapat sokongan terutama keluarga dan peminat.

“Segala persiapan termasuk tarikh dan lokasi perkahwinan sudahpun ditetapkan pihak keluarga. Namun saya masih belum bersedia mengumumkannya kerana biarlah apabila sudah hampir dengan tarikhnya nanti. Saya harap peminat faham dan saya berjanji akan ceritakan segala-galanya apabila sudah sah nanti,” katanya yang kini sibuk di lokasi penggambaran Seindah Sakura.

Lebih menggembirakan hati si jelita ini apabila namanya sekali lagi berjaya menembusi senarai Top 5 Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2011 bagi kategori Pelakon TV Wanita Popular.

Pernah merangkul lima kali trofi Bintang Popular sebelum ini dalam kategori Pelakon TV dan Filem, Fasha yang sekali lagi mengulangi kejayaannya tahun lalu dengan merampas kembali trofi Pelakon TV Popular menyifatkan pencalonan di ABPBH adalah satu penghargaan daripada peminat yang tidak henti menyokong.

Tidak pernah terdetik mengharapkan kemenangan, Fasha yang sudahpun membintangi lebih 10 filem dan puluhan drama TV sepanjang hampir lapan tahun dalam industri hiburan hanya melihat pengiktirafan seumpama ini satu bonus untuk terus membakar semangat menjadi yang lebih baik.

“Saya bersyukur setiap kali diumumkan pemenang kerana apa yang terlintas di fikiran adalah sokongan peminat. Mereka tidak henti mengundi dan terus memberikan semangat untuk saya memberikan yang terbaik dalam setiap hasil kerja selama ini.

“Alhamdulillah sekali lagi saya tercalon dan tidak pula saya mengharapkan kemenangan kali ini kerana akur dengan adat pertandingan serta nama pencalonan yang lain.

“Saya ikhlas dan jujur dengan apa saya lakukan. Meskipun tanpa pengiktirafan atau anugerah, saya akan tetap komited dan memegang disiplin untuk menjadi seorang anak seni yang jauh lebih baik,” katanya yang bakal muncul dengan 2 filem tahun ini, Dari Kerana Mata dan Penanggal.

Pelakon popular yang dikatakan ‘anak emas’ TV3 kerana wajahnya yang tidak henti mewarnai drama siri di stesen TV

tersebut bakal terbang ke Paris penghujung bulan ini bagi menyudahkan penggambaran Seindah Sakura.

Menariknya lagi jelas Fasha, perniagaan pusat kecantikan rambutnya, Salon Chinta di Wangsa maju sudah pun menginjak tahun pertama. Sekelip mata bintang terkenal ini berjaya mencipta nama sebagai seorang ahli perniagaan.

N3 SENTAP ~6 MADU~


Kredit: Harian Metro



KOTA BHARU: Bermodalkan air liur dan putar belit, seorang lelaki berusia 50-an di sini, dikatakan licik menipu empat isterinya untuk bertindak gila dengan menambah dua lagi ‘cawangan’ menjadikan jumlah keseluruhan isterinya enam.

Lelaki itu didakwa mengahwini isteri kelima di negara jiran pada Mac tahun lalu dan selang sebulan selepas itu mengahwini pula seorang wanita berstatus janda di tempat sama.

Dakwaan mengejutkan itu didedahkan seorang ahli keluarga terdekat lelaki terbabit yang tidak sanggup melihat saudaranya itu bergelumang dengan dosa.

Waris yang hanya mahu dikenali sebagai Hani, 40, berkata, dia terkejut kerana saudaranya itu berani melanggar hukum Islam apabila memiliki enam isteri serentak.

“Saya hairan bagaimana perkara ini boleh berlaku kerana ini kesalahan serius. Mempunyai lebih daripada empat isteri melanggar hukum agama dan perkahwinannya dengan isteri kelima dan keenam sepatutnya tidak sah,” katanya ketika ditemui, semalam.

N3 SENTAP ~PADAN MUKA~


Kredit: Harian Metro

SHAH ALAM: Seorang janda muda bukan saja tergamak melihat anak kandungnya berusia 11 tahun dirogol teman lelaki, malah turut bekerjasama dengan merakam adegan menjijikkan itu menggunakan telefon bimbit.

Perbuatan kejam itu mendapat pembalasan apabila Mahkamah Sesyen di sini, semalam menjatuhkan hukuman penjara 21 tahun terhadapnya atas tiga tuduhan bersubahat dengan teman lelakinya yang merogol mangsa, di Rawang, dekat sini, tiga tahun lalu.

Hakim Latifah Mohd Tahar turut menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan terhadap teman lelakinya, seorang pemandu teksi, Ma Kassim Sirat, 44, yang mengaku salah atas tiga pertuduhan merogol mangsa.

Mengikut pertuduhan, Ma Kassim didakwa merogol kanak-kanak itu di sebuah pangsapuri di Rawang pada 12 tengah malam pada pertengahan Disember 2009 dan 30 Januari 2010, serta jam 10 malam, pada Mac 2010.

Ibu mangsa yang berusia 31 tahun didakwa bersubahat dengan teman lelakinya di tempat dan masa yang sama.

Bagi setiap pertuduhan, kedua-duanya didakwa mengikut Seksyen 376 (2) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.


Wednesday, 7 March 2012

N3 Pelik ~Baby 2 Muka~


baby dengan 2 muka dilahirkan di Pakistan.
kuasa ALLAH tiada siapa yang tahu
penuh dengan kerahsiaan.
baby tu tak sama dengan baby kembar siam yang lain yang boleh dipisahkan.
baby ni tak boleh dipisahkan kerana menghidap kraniofacial iaitu satu kepala dengan 2 muka.

N3 Mutiara Kata ~I Want YOU To Know..........~


N3 WW ~Pening~


tula aku dah kata...
kau memang tak reti bahasa...
kau tu kacukan...
aku pun taktau nak kata apa dah...
ini la jadinya kalau
MAK LAIN AYAH ASING

N3 Makanan Pelik ~Koktail Serangga di Jepun~


LONDON – Mungkin tidak pernah terbayang dalam benak fikiran anda bahawa kumbang, labah-labah dan serangga lainnya akan menjadi campuran minuman koktail yang menyihatkan.

Ya, kini para bartender di London menggunakan minuman yang dicampur dengan cengkerik, tarantula,
kalajengking dan bahkan semut raksasa untuk dijadikan minuman istimewa.

Minuman yang disajikan oleh bar Artesian dan Langham di London ini memberikan sensasi yang mungkin belum pernah terbayang di fikiran anda, mereka mencampur cognac Courvoisier, teh Jepun dicampur dengan tarantula dan kalajengking.

Minuman yang ekstrem ini tergolong mahal,harganya kira-kira £16.50(RM82),demikian dipetik dari BBC.
“Minuman ini menjadi perbincangan, kerana biasanya serangga bukanlah sumber nutrisi yang biasa digunakan di London,” ujar ketua bartender Artesian Alex Kratena.

“Beberapa jenis serangga juga dipanggang untuk menambahkan cita rasa dan juga digunakan untuk dekorasi minuman. Minuman ini sangat nikmat!,” lanjutnya.

Sekadar maklumat, seekor serangga dapat mengandungi 10 hingga 20 gram protein, memberikan tambahan nutrisi yang luar biasa.

Amacam...ada berani..........eeeeeeeee terasa kembang tekak ku ni!!!