Salam Sejahtera!
lama menyepi, akhirnya berkesempatan untuk pos menu baru semalam membuatnya atas permintaan suami.
Sememangnya kuah yang masam2 manis pedas itu telah mengbangkitkan selera masing-masing.
Tapi kata encik hubby, kalau buat kuahnya banyak ckit lagi best sebab nak menghirup kuahnya yang panas2 itu.
Ditambah dengan kankung goreng belacan dan telur dadar, fuhh, sedar xsedar dah 2 kali menambah nasi. Huhuhu....kata nak kurus (erkkkkk........)
Ikan Masak Stim Limau
Pedas
Bahan-bahanJ
1 ekor ikan
siakap sederhana besar
1 batang
serai (*)
5 ulas
bawang putih (*)
2 inci halia
(*)
10-15 biji
cili padi (*) – ikut kepedasan masing-masing
1 inci
lengkuas
4 biji
bawang jeruk - dihiris
1-2 biji
limau nipis / 1 biji lemon (ambil jusnya)
2 biji
tomato (dihiris dadu)
1 biji
bawang bombay – dihiris bulat-bulat
sedikit
garam dan gula
1 sudu makan
sos ikan
sedikit air
3 batang daun
sup (dihiris) / boleh juga menggunakan batang saderi
setangkai
daun bawang
lemon /
limau nipis dihiris nipis
Bahan yang
bertanda (*) ditumbuk / diblander kasar
Cara-cara :
1.
Ikan diperap dengan air limau untuk hilangkan
hanyir dan dibersihkan. Toskan.
2.
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api
sederhana.
3.
Lumurkan ikan bersama garam. Letakkan hirisan
lemon / limau di dalam belahan ikan tadi. Aturkan bawang Bombay di bahagian
bawah Loyang dan letakkan ikan di atasnya. Lumur ikan dengan bahan-bahan yang
ditumbuk / diblander tadi. Sapu dengan rata. Kukus selama 15minit.
4.
Masukkan sos ikan bersama dengan sedikit air dan
gula. Kemudian, masukkan tomato yang dipotong dadu. Akhir sekali masukkan jus limau atau lemon
tadi. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 5-10 minit
atau sehingga masak.
5.
Setelah masak, taburkan hirisan daun sup dan
daun bawang.
6.
Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi
putih.
Sedap nye .. Buat pedas2 lagi sedap kan , nanti nak cuba buat la .. Thx for the recipe 😁
BalasPadamlagi pedas, lagi sedap!! cubalah....
Padam