Kerabu Kerang |
Assalamualaikum...
Pagi-pagi dah masuk n3 masak memasak lak!
Ni menu semalam, permintaan dari Encik Suami.
Bila cuti jew, macam-macam dia nk makan,
permintaan mengalahkan order kedai mapley plak huhuhu
Menu ni simple jew sebenarnya!
Resepi asal, mak punyer....
Alhamdulillah....xsempat nak snap lebih2, dah licin, dia meratah!!
Bahan-bahan
3-4 cawan taugeh
3-4 cawan
isi kerang
3 ulas
bawang merah-dihiris nipis
7 biji cili padi*
7 biji cili padi*
3 inci
lengkuas*
2 batang serai*
Sedikit belacan*
1 biji limau
3 sudu besar kerisik
2 batang serai*
Sedikit belacan*
1 biji limau
3 sudu besar kerisik
½ cawan pati
santan
Garam &
gula secukup rasa
Cara-cara:
Cara-cara:
Bahan-bahan
yang bertanda * hendaklah ditumbuk. Jangan halus sangat.
Sesetengah
orang mencelur taugeh, tapi saya menggunakan taugeh mentah yang telah dicuci
dan ditoskan. Ketepikan.
Masukkan semua
bahan, gaul sekata kecuali limau, santan, taugeh dan isi kerang.
Masukkan kerang
dan santan. Letak sedikit demi sedikit.
Masukkan taugeh,
gaul sekata.
Akhir sekali masukkan air perahan limau. Rasa secukupnya.
Akhir sekali masukkan air perahan limau. Rasa secukupnya.
Sedia untuk
dimakan dgn nasi panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan