Khamis, 17 November 2011

Koktail Serangga di Jepun


LONDON – Mungkin tidak pernah terbayang dalam benak fikiran anda bahawa kumbang, labah-labah dan serangga lainnya akan menjadi campuran minuman koktail yang
menyihatkan.
Ya, kini para bartender di London menggunakan minuman yang dicampur dengan cengkerik, tarantula,
kalajengking dan bahkan semut raksasa untuk dijadikan minuman istimewa.

Minuman yang disajikan oleh bar Artesian dan Langham di London ini memberikan sensasi yang mungkin belum pernah terbayang di fikiran anda, mereka mencampur cognac Courvoisier, teh Jepun dicampur dengan tarantula dan kalajengking.
Minuman yang ekstrem ini tergolong mahal,harganya kira-kira £16.50(RM82),demikian dipetik dari BBC.
“Minuman ini menjadi perbincangan, kerana biasanya serangga bukanlah sumber nutrisi yang biasa digunakan di London,” ujar ketua bartender Artesian Alex Kratena.
“Beberapa jenis serangga juga dipanggang untuk menambahkan cita rasa dan juga digunakan untuk dekorasi minuman. Minuman ini sangat
nikmat!,” lanjutnya.
Sekadar maklumat, seekor serangga dapat mengandungi 10 hingga 20 gram protein, memberikan tambahan nutrisi yang luar biasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan